Kukko, Sakari: Kainuu – Casamance

820
lukukertaa
COVER PHOTO: MOHAMMADOU INNA ; COVER ART AND DESIGN : JAPA MATTILA.

2020 Rockadillo Records ZENCD 2175
Sakari Kukko Afro Chamber & Strings: Kainuu – Casamance

1.Aapeli (S. Kukko, L. Keränen, lyrics: M. Niang)
2.Jusu (S. Kukko, L. Keränen)
3.Murkut = Ants (S. Kukko, L. Keränen, lyrics: M. Niang)
4.Onko tietoo? = Anybody knows? (S. Kukko, lyrics: M. Niang)
5.Keddo = Ketoon (S. Kukko, lyrics: M. Niang)
6.Reeta (S. Kukko, L. Keränen, lyrics: M. Niang)
7.Kato = Look (S. Kukko)
8.Kala-balik (S. Kukko, L. Keränen, lyrics: M. Niang)

Sakari Kukko (piano, soprano saxophone, flute, backing vocals), Meissa Niang (lead vocals), Cheick Cissokho (kora), Issa Dembele (balafon, tama), Ismaila Sane (percussion), Abdoulaye Ndiaye (bass guitar), Ousseynou Mbaye (drums), Mikko-Ville Luolajan-Mikkola (1. violin), Teemu Eerola (2. violin), Maarit Holkko (viola), Iida-Vilhelmiina Sinivalo (cello).

Produced by Sakari Kukko
Recorded 4.5.2018 at Malmitalo by Maukka Siirala
Meissa Niang’s vocals recorded by Mika Mylläri at K-Studio, Espoo, May 2019
Edited and mixed by by Mika Mylläri, AMP Studios, Espoo, June-August 2019
Final mixing and premastering by Mika Mylläri, AMP Studios, November 2019
Mastering by Minerva Pappi, Waudio

Arvio: 4 tähteä

 

Ressan Lassi on lähtenyt Afrikkaan, ja tällaista musiikkia siitä sitten syntyi.

Lassi on yhtä kuin mestaripelimanni Lauri Keränen Hyrynsalmelta, ja Sakari Kukko on ottanut kuvitellakseen hänen trippinsä Casamanceen, Senegaliin. Jotta asia ei olisi ihan suoraviivainen, levyllä afrikkalaisia muusikoita eivät suinkaan ole kohtaamassa suomalaiset pelimannit, vaan välittäjänä on heidän sijastaan länsimaisen taidemusiikin perusyksikkö, jousikvartetti. Sen on koonnut Mikke-Ville Luolajan-Mikkola, joka on yhtä kotonaan klassisen kuin jazzinkin puolella, ja pääsee levyllä näyttämään improvisointitaitojaankin.

Afrikka on lahjoittanut Kukolle mahtavan rytmisektion, ja lisäksi kokoonpanon soundia viimeistelemään balafonin ja koran, ja Meissa Niangin laulun. Musiikin kokonaisuus on säveltäjä-sovittaja Kukon näpeissä, Ressan Lassin aihiot ovat viidessä kappaleessa oikeuttaneet toisen säveltäjän merkintään.

Hypnoottiset groovet seuraavat toinen toistaan, antavat tilaa solistien improjen kasvaa, viulu, balafoni, kora tai Kukon omat instrumentit (piano, huilu ja sopraanosaksofoni) sooloilevat vuorollaan jouheanjoustavan rytmimaton päällä. Mitä pitempi koitos, sen paremmin ajan kuluminen unohtuu, ja kuulija uppoaa tyystin kainuulaisen Casamancen tunnelmiin.

Albumi onkin erinomaista Piirp… eikun Kukko-vuosikertaa. Yhtenäisen imaginaarisen konseptin luominen vaikuttaa isosti onnistumiseen. Musiikki on rikasta ja vaihtelevaa, mutta samalla sillä on tiukka fokus, sillä on sekä juuret että kaunis liikkumisen, kohtaamisen, hyväksymisen ja yhteiselon idea.