Hille, Sid: Here – beyond the infinite

893
lukukertaa
COVER DESIGN AND PHOTOGRAPHY BY MAARIT KYTÖHARJU.

2020 Satna Music CD 201
Here – beyond the infinite: soundscapes by Sid Hille, recorded live at Temppeliaukio Church

1.Every journey starts HERE
2.OB grooves
3.Shooting stars
4.Never leave your melodica at home
5.The spacewalk
6.Modést and Claude in Donaueschingen
7.Sun, moon and stars
8.Days long gone
9.Beyond the infinite
10.Gratitude

All music composed by Sid Hille.

Recorded and mixed by Abdissa Assefa
Recorded 5/2020 live in concert at the Temppeliaukio Church in Helsinki
Additional recording 7/2020 at Ambience Studios, Helsinki
Mastered 8/2020 by Daniel Hagström at Finnvox Studios

Arvio: 5 tähteä

 

Ensimmäisen koronavuoden ääniä. Pianisti Sid Hille aloitti soolokonserttisarjansa jo vuonna 2002, ja viime syksynä oli juhlavasti jo 500. konsertin vuoro. Keväällä 2020 konsertit soitettiin kuitenkin tyhjässä kirkossa, kun virus esti yleisötilaisuudet. Kaikkiaan viisitoista konserttia striimattiin Empty church -sarjassa, sarjan 11. konsertti äänitettiin, ja täysin improvisoitu konsertti on pohjana tälle levylle.

Todellakin pohjana, sillä Temppeliaukion kirkon pianoimprovisaatio on saanut ylleen tai rinnalleen työpari Hille-Assefan Ambience-studiolla luoman äänimaailman. Hille loihti rinnakkaistodellisuutta analogisilla syntetisaattoreilla, Abdissa Assefa viimeisteli kokonaisuuden lähinnä erilaisilla kaiuilla.

Pianokonsertti olisi ollut täysin riittävä sellaisenaan, mutta kyllä kaksikon tapa rikastaa akustista musiikkia on huikean onnistunut. Synteettinen materiaali on usein jännittävää, alati mielenkiintoista, ajoittain hyvinkin rohkeaa. Silti Hillen ”kirkkomusiikin” ydin säilyy voimallisena. Temppeliaukion kirkko vaikuttaa varmasti musiikkiin: tärkeitä ovat tila ja avaruus, arkkitehtuuri, akustiikka, henki.

Temppeliaukion henki ohjaa taiteilijaa kohti eheyttä ja harmoniaa, ja kun nämä arvot saavutetaan sekä rohkeasti että leikittelevästi kokeillen, palkinto on suurenmoinen. Genrevapaa musiikillinen matka tekee pitkäkestoisen vaikutuksen kun improvisaation pohjalle rakentuukin täydellinen kokonaistaideteos.