Aition: Pathways for night-walkers

783
lukukertaa
GRAPHIC DESIGN BY LASSE LINDGREN.

2020 Aition Productions LLCD-2

1.Domata nyktos
2.Panta rei
3.Beata
4.Rithron
5.Salpinx
6.Nyktipoloi
7.Nyktifaes
8.Eremos
9.Mnemeion
10.Tiberias

All tracks produced, composed, arranged, performed and mixed by Lasse Lindgren.

Featuring Aino Peltomaa, vocals (tracks 1, 2, 5, 7, 8) and medieval harp (tracks 2, 7).

Assistant engineer: Tuukka Tervo
Mastered by Joonas Ruppel / X-Youth Gone Wild

Arvio: 4 tähteä

 

Tässäpä teille suomalainen ambient-levy, ja hyvin vaikuttava sellainen. Aition-tekijänimen takaa löytyy Oddarrang-basisti Lasse Lindgren.

Albumin CD-version ulkoasu tosin on kovin koruton. Lasse Lindgren on satsannut kaiken musiikilliseen sisältöön, ja tehnyt siinä melkoisen urakan. Levy on käytännössä yhden miehen yritys, sillä Lindgren on säveltänyt kaiken musiikin, hoitanut itse tuotannon, soittanut ja laulanut kaiken kuultavan, siis lukuun ottamatta Aino Peltomaan laulua viidellä kappaleella ja keskiaikaista harppua kahdella. Tekemistä on riittänyt sillä äänimaailma on runsas ja viimeisen päälle hiottu.

Korvalla on vaikea erottaa onko mukana lähtökohtina juurikaan akustisia soittimia, mutta joka tapauksessa yleisilme on sähköinen ja prosessoitu. Siitä se ambientin vaikutelma sitten syntyykin, ja siitä, että synteettisvoittoinen musiikki on useimmiten rauhallisesti kelluttelevaa, harmonista ja eheyden vaikutelmaa hakevaa. Yllätysten ja revoluutioiden sijasta maisemaa väritetään maltillisin vedoin.

Runsaimmillaan maisema on Rithronissa, jossa hälyäänet ja yleinen pulputus ruokkivat mielikuvitusta. Toisaalla lähestytään moneen otteeseen vanhaa kirkkomusiikkia. Salpinx alkaa syntikkamourinalla, joka saa yllättäen (sen toisen kerran levyllä) taakseen rumpukompin, ja kun rinnalle tulee ”kirkkolaulua”, ollaan vähitellen erikoisen voiman ja hartauden yhdistelmän edessä.

Albumi on siinä mielessä kuin novellikokoelma, että vaikka kokonaisuus yhtenäinen onkin, jokaisessa yksittäisessä teoksessa on tarpeeksi sisältöä ihan yksittäinkin kuunneltavaksi. Kukin tarina riittää, on täysi ja vaikuttava kertomus. Ambient-sukuisen musiikin kärkeen Aitionin nostaakin soitteiden vaihtelevuus, värikkyys ja voima. Ovela keskiaikaisuuden ja syntikkapöirinöiden yhdistelmä toimii erinomaisesti. Lindgren on tavoittanut uudessa musiikissaan hienosti yliaikaisuuden tunnelman.