Sandberg, Mathias: The doctor

1445
lukukertaa
Photography by Ulla Nikula ; Cover design by Jan Sandvik.

2020 Sandberg Music SCD 003

1.Too bad
2.Sunday nap
3.Brewin’
4.Not yet
5.Good enough (ain’t good enough)
6.The wait out
7.Breakfast blues
8.Twinkle twinkle little star

All compositions by Mathias Sandberg except 8 (traditional).

Mathias Sandberg (guitar), Zacharias Holmkvist (bass), Stefan Brokvist (drums).

Produced by Mathias Sandberg
Recorded 2/2020 by Alex Holm live at The Doo-Bop Club in Vaasa, Finland
Mixed and mastered by Olli Rantala

Arvio: 3,5 tähteä

 

Jazzkitaristi Mathias ”The Doctor” Sandbergin nimikkolevytys on tekijälleen mainio saavutus. Omat sävellykset ovat pidemmältä matkalta, ja ne ovat sekä valikoituneet helmiksi isosta joukosta, että ehtineet ajan saatossa marinoitua syvällisiksi tulkinnoiksi. Toki mukana on ihan tuorettakin tavaraa, noin virkistykseksi. Ja kun triossa on Sandbergin luottosoittajia, kaikki kuultava kertoo korkealle tasolle nousseesta yhtyetekemisestä, ja samalla vaasalaisesta jazzhengestä.

Albumi on tasapainoiseksi rakennettu kokoelma tarttuvia grooveiloitteluja ja rauhallisempia tuokiokuvia, ihan jazzballadeiksi asti leutoontuvia tunnelmapaloja. Sandbergin kitaran pehmeä sointi käy kumpaiseenkin lajiin, basisti Zacharias Holmkvist ja rumpali Stefan Brokvist ovat hekin kotonaan tunnelmaskaalan kaikilla laidoilla.

Esimerkiksi yhtyesoinnin lämpimyydestä ja yhteissoiton herkkyydestä ja aistikkuudesta kannattaa kuunnella Not yet -kappale. Se myös paljastaa osaltaan Sandbergin suurimman vahvuuden säveltäjänä: hänen melodiansa jäävät mieleen, tekevät pesän pitemmäksi aikaa, olematta silti itsestäänselviä.

Vielä herkempää on tarjolla levyn loppupuolella (The wait out), ja räväkän Breakfast bluesin jälkeen tunnelmointi saa huippunsa Tuiki tuiki tähtönen -lastenlaulun merkeissä. Monitunnelmaisella kitaratriolevyllään tohtori Sandberg parantaa kaikki svenginpuutteesta ja jazzmelankolian vajauksesta syntyneet vaivat.