Dahlblom, Tuomo: Tuomo Dahlblom Band

1818
lukukertaa
Kansikuva: Tuomas Timonen.

2020 Dale’s Wall Music (albumista vain digijulkaisu)

1.Send it out
2.Song for Pete
3.Everybody’s day
4.Koti
5.Hoodood
6.Good folks
7.Long story short
8.Un piccolo momento
9.One wish away

All compositions by Tuomo Dahlblom.

Tuomo Dahlblom (guitar), Heikki Laine (bass), Mikko Hassinen (drums).

Äänitys & miksaus: Mikko Hassinen
Masterointi: Jaakko Viitalähde / Virtalähde Mastering

Arvio: 5 tähteä

 

Silkkaa nautintoa. Tässäpä kitaristi, joka ymmärtää soundien päälle, soittaa teknisesti hyvin tarkasti, mutta kykenee silti pitämään yllä vahvaa tunnelatausta, aina.

Tuomo Dahlblomia auttaa tietysti se, että on osannut valita juuri tällaiset soittajat matkalleen. Basisti Heikki Laine tuo tuimaa rockenergiaa keitokseen, rumpali Mikko Hassinen on elastinen kuin tuorekelmu.

Send it out elää vaihtelevana, välillä hempeänä, välillä voimallisena. Auto wah tuo vinkeän vireen biisiin. Kaikki wahit ovat hyvästä!

Siinä missä wah, myös Song for Peten avaava bassoriffi maistuu häkävirtasmaisesti 60-lukulaiselta. Dahlblomin kitara liihottelee kevyesti ylimmäisenä kun jazz ja afro kuhertelevat avoimesti trion työssä, bassosoolokin vilahtaa.

Everybody’s day on on sekin nautittavaa keveyttä pullollaan, ilmavuus ja irtonaisuus taitavat olla bändin ohjekirjan ylimmäisiä arvoja. Ihastella sopii sitä miten Dahlblomin soundit elävät soolonkehittelyn myötä, maisemat oikeasti vaihtuvat matkan edetessä.

Akustisella kitaralla soitettu Koti on sitten tunnetta täynnään. Biisi kelpaisi varmasti mille tahansa smooth jazz -soittolistalle (ja laulettu versio voisi olla maailmalla iso hitti), mutta normi-smoothista biisin erottaa kehittyminen ja elävyys. Tätä voi kuunnella myös tippa silmässä, ihan vapaasti.

Hoodood viittaa nimellään New Orleansiin, ja musiikki täyttää tunnusmerkit. Svengi on kuitenkin aavistuksen pidäteltyä, ei hillitöntä niin kuin Louisianassa usein. Hieno sovitus vaikuttaa etenkin jatkuvasti muuntuvilla rytmiikoillaan, Hassinen saa tehdä ihan kunnon urakan.

Good folks on kitaraefektoinnin juhlaa, uljaita soundeja on tarjolla. Improonsa Dahlblom pistää vahvaa fyysistä latausta. Laineen bassotyö on myös erityisen hyvin esillä, sooloa myöten.

Long story short on vain reilun minuutin mittainen välipala nailonkielisellä kitaralla. Ei turha ollenkaan, vaan kitaristin henkilökuvan tunteikas täydennys.

Herkkä fiilistely jatkuu Un piccolo momento -jazzvalssin keinunnassa. Basso kertoilee melodiaa, irtoaa improon, kitara on pitkään sivuhenkilö. Mutta sitten kun kitara astuu etualalle, yhtyeen kokonaissointi on täydellisen ehyt ja vaikuttava. Upeasti rakennettu kappale, kerta kaikkiaan!

One wish away on peräisin Dahlblomin muusikontaipaleen alkuajoilta. Rauhallinen syvägroove toimii, saa miettimään syntyjä syviä. Laine on jälleen etualalla solistina, ja siinä onkin yksi yhtyeen soundin avainasioista: sähköbasso sopii soolosoittimena erinomaisesti monen teoksen tummahkoihin tunnelmiin.

Hieno, monipuolinen ja monien syvällisyyksien jälkeenkin pakottoman rento kitaralevy. Hieno, monipuolinen ja esimerkillisen toimiva pienyhtyelevy.