Jyväskylä Big Band feat. Elena Mîndru & Tuomas J. Turunen: Folkloric moods

1268
lukukertaa
Cover design: Paul Mihai Rus @ Paulian.

2019 Jyväskylä Big Band JBD119

1.Between a smile and a tear (Tuomas J. Turunen)
2.Folkloric moods (Tuomas J. Turunen)
3.I do not (Elena Mîndru)
4.On a winter night (Tuomas J. Turunen)
5.Evening in Romania (Elena Mîndru)
6.Swan (Tuomas J. Turunen)
7.Gentis (Tuomas J. Turunen)
8.Symmetry (Elena Mîndru)

All lyrics by Elena Mîndru. Arranged by composer, except 3: arranged by Jussi Kosonen.

Conductor: Ilkka Mäkitalo. Trumpets/fluegelhorns: Jani Saaranen, Harri Koivisto, Antti Kuusela, Tero Savolainen. Trombones: Jussi Kosonen (on 1, 2, 4, 5, 6, 7), Heikki Sillanpää, Tuomo Kangas, Tapio Asikainen (on 3, 8), Emma Vasala. Saxophones: Kalle Keränen (alto), Sakurako Ishiyama (alto), Antti Kettunen (tenor), Sanna Tanninen (tenor, flute), Ville Huovinen (baritone on 1, 2, 4, 5, 6, 7), Ville Lähteenmäki (baritone on 3, 8, tenor on 5, alto on 2), Aki Vänskä (soprano on 5). Rhythm section: Matias Luoto (guitar), Hanna Turunen (double & electric bass), Markus Snellman (drum set & percussion). Special guests: Elena Mîndru (vocals & compositions), Tuomas J. Turunen (piano & compositions).

Recorded 8/2017 at Siltasali, Jyväskylä Music Campus
Mixing: Markku Veijonsuo & co.
Produced by Ilkka Mäkitalo, Tuomas J. Turunen, Elena Mîndru
Recording engineer: Markku Veijonsuo
Mastering: Jaakko Viitalähde

Arvio: 4 tähteä

 

Jyväskylän bigband-scene on ainutlaatuinen: kaupungissa toimii kaksi laadukasta isoa orkesteria, jotka kirittävät toisiaan ja tekevät myös yhteistyötä soittajatasolla. Ilmavoimien Big Band on se Suomen toinen kuukausipalkkaisten soittajien bigband UMOn ohella, ja tekee jatkuvasti kovia konsertteja mm. Randy Breckerin tasoisten vieraiden kanssa. Jyväskylä Big Band on Ilkka Mäkitalon johtama orkesteri, jossa musiikinopiskelijoilla on iso edustus, mutta konkareitakin on riittävästi. Laatu pysyy vuodesta toiseen yllättävän tasaisena jatkuvasta muutoksesta huolimatta. Todettakoon sekin, että Jyväskylän seudulta tai sen kautta on tullut melkoinen osa Suomen merkittävimmistä jazzmuusikoista, ja useimmilla heistä on ollut oma JBB-kautensa.

JBB:llä on meneillään 50-vuotisjuhlavuosi, jonka kevätkauden konsertit korona tosin on torpedoinut. Juhlan alla eli viime vuoden puolella ilmestyi pitkäsoitto, joka liittyy JBB:n kansallisestikin erittäin merkittävään Ensikäsityksiä -konserttisarjaan. Sarjan puitteissa orkesteri on tilannut jo kymmeniä sävellyksiä etupäässä nuorilta suomalaisilta säveltäjälahjakkuuksilta. Pianisti Tuomas J. Turunen ja laulaja Elena Mîndru ovat hekin sarjassa vierailleet, ja sellaisella menestyksellä, että kokemus johti sekä yhteiseen Romanian-kiertueeseen että levytyspuuhiin.

Turusen ja Mîndrun yhteistä tarinaa on ollut hieno seurata sivusta. Kahden kulttuurin rikkauden päälle on tullut yhteiselon täydentyminen myös ammatillisella yhteisymmärryksellä jazzin korkeimmalla tasolla, eikä tuollainen kuvio ihan tavanomainen ole. Ja juorutaan sen verran, että jälkikasvuakin on jo tullut. Yhdenlainen jälkikasvu on myös tämä komea bigband-levytys, jolla kuullaan viisi Turusen ja kolme Mîndrun sävellystä.

Kapellimestari Ilkka Mäkitalo on hionut joukkueensa viimeisen päälle, ja orkesterilta löytyy myös hienoja solisteja, etenkin saksofonipultista. Turunen ja Mîndru ovat kuitenkin projektin tähtivieraita, joten heille on varattu eniten myös improtilaa. Tuo tila käytetään vähintäänkin hyvin, Mîndrun scatit ovat valloittavia, teknisesti loistokkaita ja muutenkin muotovalioita, Turunen puolestaan rakentaa setistä hyvin vaihtelevan ja innostavan myös solistisen pianon kannalta.

Levyn sanoitukset ovat kaikki Mîndrun laatimia, ja loistoimprojen ohella hän on uskottava ja vakuuttava myös tekstintulkitsijana. Mîndrun valloittava lavasäteily ei kuulokuvassa näy, mutta kyllä se tulkitsijan karisma sieltä läpi loistaa.

Kun Romania ja Suomi kohtaavat, suomalaisena kuulijana huomaan innostuvani eniten minulle uudemmista elementeistä. Romaniaan vivahtavat, eli kaikki Mîndrun sävellykset ja Turusen romanialaisesta perinnemusiikista inspiraationsa hakenut Swan, saavat siis kohtuutonta etua, melodinen värikkys ja rytminen polveilevuus tenhoavat. Turusen ”suomalaiset” teokset joutuvat pärjäämään joukossa ilman eksotiikkapisteitä, hurmaavat hitaammin, mutta vakuuttavat lopulta. Ne ovat enimmäkseen isoja teoksia mitaltaan ja aineksiltaan, sovitukset on rakennettu upeasti ja orkesterin solistista voimaa täydesti hyödyntäen.

Levyn vetovoimaa sopii testata vaikkapa keskivaiheen kappaleparilla, jossa vastakkain ovat rauhaisa kuvaelma tähtikirkkaasta tikkakoskelaisesta talviyöstä (Turunen) ja rehevänreteä musiikillinen raportti illan kulusta Romaniassa (Mîndru).

Folkloric moods on hieno, kestävältä maistuva kokonaisuus, iso saavutus sekä Jyväskylä Big Bandille että pariskunnalle Mîndru & Turunen.