Eldh, Petter: Petter Eldh presents Koma Saxo

819
lukukertaa
Original artwork by Eero Nives; Design by Matti Nives.

2019 We Jazz Records WJCD15

1.Kali Koma (Eldh, Sandsjö, Lillinger)
2.Ostron Koma (Sandsjö)
3.Cyclops dance (M. Oiling)
4.Byågz (E. Vesala)
5.Koma tema (Eldh)
6.Blumer (Lillinger)
7.Fanfarum for Komarum II (Kullhammar)
8.Slakten makten takten (Eldh)
9.LH 440 (Innanen)
10.Sport Koma (Eldh)
11.Pari Koma (Eldh)
12.Så rinner tiden bort (O. Adolphson)

Petter Eldh (bass), Christian Lillinger (drums), Otis Sandsjö (tenor saxophone), Jonas Kullhammar (tenor saxophone), Mikko Innanen (alto & baritone saxophones)

Produced by Petter Eldh
Executive producer: Matti Nives
Recorded 12/2018 by Abdissa Assefa at Finnvox Studios, Helsinki and at We Jazz Festival, Kaiku, Helsinki
Additional recordings by Petter Eldh at Galatea Studios, Berlin
Mixed by Petter Eldh at Galatea Studios, Berlin
Mastered 5/2019 by Martin Ruch at Control Room Berlin

Arvio: 4,5 tähteä

 

Koma Saxo päräyttää debyyttilevynsä käyntiin äärimmäisen imevällä Petter Eldhin basson ja Christian Lillingerin rumpujen groovella, ja puhaltimien liittyttyä mukaan on kuin Darude kohtaisi free jazzin. Yhdistelmä on pöljä, ja hillittömän hauska. Jatkossakin Koma Saxo leikkii terävien rytmiikoiden ja pelottomasti tuuttaavien saksofonistien yhdistelmällä.

Ja juuri näin pitää saksofonistien porukka rakentaa, bändijohtaja Petter Eldh on tiennyt täsmälleen mitä on hakenut. Mukana on kolme soittajaa, jotka eivät arkaile yhteissoitossa äärimmäistäkään rouheutta ja ovat sooloissaan aina valmiina räjähdyksiin. Otis Sandsjö, Jonas Kullhammar ja Mikko Innanen ovat unelmayhdistelmä.

Upeinta Koma Saxossa on se tapa, jolla tehokas ja vaikuttava säveltäminen, edm:n kanssa flirttailevat rytmiikat ja hurjimman laidan free jazz kyetään yhdistämään yhteen ja samaan bändikonseptiin.

Makoisaa free-laitaa ovat esimerkiksi Sandsjön kynäilemä hillitön Ostron Koma tai Lillingerin sävellys Blumer, jossa kollektiivisesti improvisoivat saksofonistit löytävät yhteisiä kiintopisteitä ja sinkoilevat taas omille radoilleen. Eldhin Koma teman ja Kullhammarin Fanfarumin tapaiset soitteet pistävät puolestaan myhäilemään, poljento on vain niin hykerryttävä. Mikko Innasen osuus säveltäjänä on LH 440, levollisten melodialinjojen ja tepevänä sykkivän kompin yhdistelmä, joka finaalissaan haipuu atonaaliseen hämyyn.

Tuostapa jo selvisi, että kaikki viisi muusikkoa osallistuvat myös svellystyöhön. Suurimman vastuu kantaa toki liideri Eldh, joka on myös vastannut kahden tallennussession, We Jazz -festarikeikan ja seuraavan päivän Finnvox-istunnon  liittämisestä yhteen albumikokonaisuudeksi.

Levyllä on Suomijazzin historian kannalta kiinnostavia cover-vetoja. Matti Oilingin sävellys Cyclops dance hakkaa itsensä levyn energisimpään osastoon kun drum’n’bass kohtaa saksofonien hillittömän riekunnan, ja heti perään Edward Vesalan Byågz on pienistä aiheista punottu taidokas miniatyyrimaalaus.

Kolmas cover on levyn tunteikas lopetus: Så rinner tiden bort on hymnimelodia ruotsalaisen laulaja-lauluntekijän Olle Adolphsonin 80-luvun alussa säveltämästä messusta ”Mässa på svenska språket”. Skandinaavisen virsipoljennon laahustus antaa saksofonikuorolle kyllin aikaa paatoksen puunaamiseen.

Lyhyitä noin yleisesti ottaen ovat Koma Saxon soitanteet, mitään massiviteoksia ei ole lähdetty rakentamaan. Tämä on jo metodi sinänsä, nopeat ideoiden esittelyt, poikkaisut ja heti perään ihan uuteen syöksymiset eivät anna kuulijalle aikaa hengähtää tai sulattaa kunnolla, joten yhdellä istumalla ei tule ”valmis” saati kylläinen olo. Eihän siinä muuta kuin levy uudestaan pyörimään!