Ikiranka: Ikiranka

1309
lukukertaa
Graphic design by Joakim Berghäll.

2020 Ikiranka / Kuu Records KUUREC009

1.Prologi (Berghäll/Kujanpää)
2.Kovat kaulassa (Berghäll)
3.Porvoontie (Kujanpää)
4.Jäähyväismusiikki (Kujanpää)
5.Morsiamen kruununpurotespolska (trad./arr. Ikiranka)
6.Syntymistään sureva (trad./arr. Berghäll)
7.Vanha virsi Taalainmaan karjamajoilta (trad./arr. Oskar Lindberg)

Joakim Berghäll (saxophones), Juha Kujanpää (reed organ, keyboards), Teemu Korpipää (additional instruments, sound design).

Recorded by Joakim Berghäll
Mixed and mastered by Teemu Korpipää

Arvio: 4,5 tähteä

 

Nytpä onkin kaksi erityisen merkittävää suomalaista muusikkoa samalla levyllä, kun folkprogen mestari Juha Kujanpää ja rytmimusiikin monipuolisuusihme Joakim Berghäll kohtaavat. Tällä kertaa henki on perustaltaan selkeästi kansanmusiikillinen, mutta taiteellista tulkintaa on mukana vahvasti, ja sen myötä uidaan syvissä ja tummissa vesissä. Kaksikon työn viimeistelee ja täydellistää äänisuunnittelija Teemu Korpipää, eli Ikiranka on kolmen kauppa.

Voisi hyvin kuvitella, että levyä on lähdetty rakentamaan päätöstrilogian hengessä. Viimeiset kappaleet ovat näet tradeja, on herkisteltyä polskaa, riipaiseva Syntymistään sureva (josta Toivo Kuulakin teki sovituksen jousikvartetille) ja vanha virsi Taalainmaalta. Jotensakin surumieliseksi tunnelma asettuu, ja tämän perinnesävelmien ketjun alustajiksi sovittautuvat ongelmitta Kujanpään ja Berghällin omat sävellykset.

Kujanpään kontolla on kiippareita enemmänkin, mutta perusvire tulee harmonin syvästä soinnista. Berghäll asemoi saksofoninsa samaan henkeen, harmonin kanssa löytyy harmonia. Improvisoinnilla on osansa, mutta missään vaiheessa ei eksytä kauaksi etnoperustasta.

35-minuuttisen kokonaisuuden tunnelma on ehyt ja vaikuttava. Sydämen täytyy olla kivestä tai kovemmasta, jos ei tämän edessä ihminen herkisty.