Afrojazz Quintet: Bongo jazz

1688
lukukertaa
Sleeve design by Alvar Gullichsen.

2019 AGAWCD-001
Afrojazz Quintet feat. Charlotta Kerbs + special guest Sam Huber

1.Bongo jazz (Alvar Gullichsen)
2.Somebody say so (Alvar Gullichsen)
3.Cleopatra (feat. Sam Huber) (Antero Priha)
4.Starship babies (Antero Priha)
5.Starship babies beat mix (Antero Priha)
6.To the mountain top (Alvar Gullichsen)
7.Train song (Alvar Gullichsen)
8.Holy blues (Antero Priha)
9.To the mountain top instrumental (Alvar Gullichsen)

Lyrics by Matthew John Dorman, except 3 by Richard Stanley. Arrangements by Afrojazz Quintet.

Charlotta Kerbs (lead vocals), Antero Priha (trumpet, keyboard, organ, flute, backing vocals), Akim Color (congas, talking drum, African maracca), Julius Heikkilä (lead guitar, organ), Daniel Iiskola (bass), Alvar Gullichsen (percussion, guitar, backing vocals), Anssi Tirkkonen (drums), Sam Huber (lead and backing vocals), Matthew John Dorman (backing vocals).

Recorded 10-11/2018 at E-studio, Sipoo, Finland
Engineer: Petri Majuri
Mixed by Petri Majuri at E-studio
Mastered by JSA at Timmion Cutting
Produced by Antero Priha, Julius Heikkilä and Alvar Gullichsen
Executive producer: Alvar Gullichsen

Arvio: 3,5 tähteä

 

Afrikkalainen musiikki on jo yhtyeen nimessä, mutta sen lisäksi levyn avauskappaleessa todentuu hauskasti imaginaarinen agenttijazz. Samalla musiikista voi bongailla lounge-muzakin juonteita. Onneksi yhtyeen laulajana vieraileva Charlotta Kerbs on halutessaan niin väkivahva ja sielukas, että pystyy hetkessä karistamaan ylenpalttisen viihteellisyyden kelkastaan. Mutta mutta, nimenomaan viihdyttäväksi musiikki on tarkoitettu ja samalla kutsumaan kaikki kynnelle kykenevät tanssilattialle, tai no, vähintään ketkuttelemaan mahdollisuuksien mukaan.

Musa on letkeätä, ja se svengaa. Daniel Iiskolan simppelien ja tiiviiden riffien ympärille rytmi laskostuu, Anssi Tirkkosen rummut, Akim Colorin ja Alvar Gullichsenin lyömäsoittimet luovat tiheän ja elävän verkoston. Soittimista johtava lead-ääni on Antero Prihan trumpetti, joka tunteilee, ulvoo ja murisee, mutta nousee myös vastustamattomasti korkeuksiin ja kirkkauteen.

Suuri ja mahtava Sam Huber vierailee toisena laulajana Cleopatra-biisissä, yllättäen albumin rauhallisimmissa mainingeissa. Heti perään Starship babies vie hikisiin klubitunnelmiin peräti kahden version voimin, tehokkaan perusversion lisäksi valittavana on rytmin ykköseksi nostava beat mix.

Kerbs on vahvimmillaan To the mountain top -kappaleen afrosoulissa, mutta lopussa samaa biisiä kokeillaan myös iskevänä ja menevänä instrumentaalina (kertosäkeen lauluosuus kyllä häivähtää tässäkin). Ilman Kerbsiä toteutetuista kappaleista mieleenjäävin on kuitenkin rauhaisa Holy blues, jossa Prihan soundi vakuuttaa, mutta vähänlännän teeman toisteisuus syö tehoja.

Juhlamusiikkia tämä on, kuunneltava mieluiten ilakoivan ihmisjoukon keskellä. Afrojazz Quintet takaa hyvät bileet!