Jyväskylässä koetaan jazzmusiikin superviikonloppu 22.–24.11.

1172
lukukertaa
Joona Toivanen Trio.

Jyväskylän jazzsyksy tiivistyy ensi viikonloppuna neljän konsertin spontaanisti järjestäytyneeksi minifestivaaliksi, jossa paikallisten aktiivitoimijoiden tuottama säännöllinen jazzohjelma on kattavasti esillä.

Karkelot käynnistyvät perjantaina klo 19 Popparin Perjantain jazzklubilla, jolla Jazz Jkl Collective tulkitsee Thelonious Monkin musiikkia väkevänä solistivieraanaan saksofonisti Mikko Innanen. Lauantai on välipäivä, jonka jälkeen sunnuntain jazzmaraton alkaa iltapäivällä Jazz Jkl Live -sarjan syyskauden huipentavalla tuplakonsertilla Popparissa, jossa kuullaan klo 15 alkaen New Yorkissa vaikuttavan kitaristi Olli Hirvosen New Helsinki -yhtyettä sekä legendaarista jyväskyläläislähtöistä Joona Toivanen Trioa. Jazzviikonloppu saa komean päätöksen Jyväskylä Big Bandin juhlavassa levynjulkaisukonsertissa Siltasalissa, jossa solistivieraina hurmaavat levyn säveltäjä-solistit, laulaja Elena Mîndru ja pianisti Tuomas J. Turunen. Kello 18 alkava konsertti on osa Gradian Loisto-konserttisarjaa. Sunnuntain konsertit on porrastettu alkavaksi siten, että kaikkiin tapahtumiin ehtii.

Thelonious Monkia perjantai-illan hämyssä

Kuukausittainen Perjantain jazzklubi on Jazz Jkl Collective -yhtyeen ja Popparin yhteistyötä. Puolitoista vuotta jatkuneissa klubi-illoissa paikallisista muusikoista koottu houseband on saanut solistivieraakseen vuoroin paikallisia jazzmuusikoita ja vuoroin kotimaan kärkinimiä. Klubeilla soitetaan perinteisempää jazzmusiikkia syventyen jonkin legendaarisen artistin tuotantoon tai tiettyyn tyylisuuntaan. Klubia isännöivä Jazz Jkl Collective yhdistää neljä ikäpolvea, ja siinä soittavat kitaristi Tuomas Paukku, pianisti Marian Petrescu, basisti Pekka Törmänen ja rumpali Kasper Halttunen.

Marraskuun jazzklubilla 22.11. uppoudutaan Thelonious Monkin räiskähtelevään sävellystuotantoon saksofonisti Mikko Innasen johdattelemana. Kotimaan innovatiivisimpiin muusikoihin kuuluva Innanen tunnetaan lukuisista yhtyeistä ja kansainvälisistä projekteistaan, kuten esim. Gourmet, Mr. Fonebone, Stefan Pasborg’s Odessa 5 ja Mikko Innanen 10+.

Jazz Jkl Liveä tuplana

Jazz Jkl ry on järjestänyt vuodesta 2017 lähtien korkeatasoista ja monimuotoista huippujazzin konserttisarjaa Jazz Jkl Liveä Jyväskylässä. Syyskauden pääkonsertissa esiintyy sunnuntaina 24.11. klo 15 alkaen kaksi kokoonpanoa.

New Yorkissa vuodesta 2011 asunut kitaristi Olli Hirvonen yhdistää omassa musiikissaan elementtejä jazzista, progressiivisesta rockista, noise-rockista, sekä nykyklassisesta musiikista. Toisen levynsä hiljattain julkaissut Olli Hirvonen New Helsinki on parhaillaan laajalla Suomen-kiertueella. Olli Hirvonen on yksi menestyneimpiä suomalaisia jazzkitaristeja maailmalla: alun perin lappeenrantalainen muusikko on mm. voittanut Montreux’n kansainvälisen jazzkitarakilpailun. New Helsinki -yhtyeen muusikot kuuluvat New Yorkin jazzscenen aktiivisimpiin nuoren polven muusikoihin.

Jo yli kaksikymmentä vuotta toiminut Joona Toivanen Trio on vuosien aikana kiertänyt maailmaa ja julkaissut useita levyjä, joista viimeisin,XX, voitti arvostetun Teosto-palkinnon viime vuonna.  Pianotriossa soittavat liiderin lisäksi basisti Tapani Toivanen ja rumpali Olavi Louhivuori. Alun perin jyväskyläläisen trion musiikki kumpuaa pohjoismaisesta lyyrisyydestä, mutta on erityisesti XX-levyn myötä ottanut vaikutteita minimalismista, jossa perinteisen jazzin kaavoja kyseenalaistetaan kekseliäästi. Yhtye oli hijattain studiossa äänitämässä seuraavaa levyään, joten konsertissa on luvassa aivan uunituoretta musiikkia.

Jyväskylä Big Band juhlatunnelmissa

Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä Jyväskylä Big Band julkaisi yhteistyönä laulaja-säveltäjä Elena Mîndrun ja pianisti-säveltäjä Tuomas J. Turusen kanssa syntyneen albumin Folkloric Moods 15.11. Levynjulkaisukonsertti kuullaan sunnuntaina 24.11. Siltasalissa klo 18, ja solisitivieraina ovat luonnollisestikin Mîndru ja Turunen, joiden JBB:lle sovittama musiikki yhdistee suomalaista maisemaa ja romanialaisen kansanmusiikin piirteitä.
JBB on yksi Suomen aktiivisimmista big bandeistä ja se on tehnyt yhteistyötä monien koti- ja ulkomaisten solistien ja säveltäjien kanssa sekä toteuttanut poikkitaiteellisia produktioita. Big bandien Suomen mestaruuden useita kertoja napannut yhtye tunnetaan kunnianhimoisesta linjastaan ja aktiivisuudesta uuden suomalaisen big band -musiikin parissa.

Elena Mîndru on Romaniassa syntynyt, Suomessa vakituisesti asuva kärkiryhmän jazzlaulaja. Mm. Montreux Shure Jazz Voice -kilpailussa menestynyt laulaja tunnetaan teknisestä virtuositeetistaan ja taidokkaasta sanattomasta laulustaan. Tuomas J. Turunen toimii aktiivisena freelance-pianistina konsertoiden säännöllisesti Suomessa ja ulkomailla. Hän julkaisi ensimmäisen levyn uuden yhtyeensä Tuomas J. Trio feat. Manuel Dunkel kanssa vuonna 2018. Omien kokoonpanojensa ohella Turunen soittaa muun muassa Aili Ikosen ja Elena Mindrun yhtyeissä.

Jazzin superviikonloppu Jyväskylässä:

Pe 22.11.
Perjantain jazzklubi: Jazz Jkl Collective feat. Mikko Innanen Ravintola Popparissa klo 19. Liput 12/8€.

Mikko Innanen – saksofoni
Tuomas Paukku – kitara
Marian Petrescu – piano
Pekka Törmänen – basso
Kasper Halttunen – rummut

http://www.mikkoinnanen.com/
www.facebook.com/tuomaspaukku

Tapahtuma Facebookissa

Su 24.11.
Jazz Jkl Live: Joona Toivanen Trio + Olli Hirvonen New Helsinki Ravintola Popparissa klo 15. Liput 18/12 €.

Joona Toivanen Trio
Joona Toivanen – piano
Tapani Toivanen – basso
Olavi Louhivuori – rummut

Olli Hirvonen New Helsinki
Olli Hirvonen – kitara
Luke Marantz (USA) – piano
Marty Kenney (USA) – basso
Nathan Ellman-Bell (USA) – rummut

https://www.ollihirvonen.com

https://joonatoivanen.com/

Tapahtuma Facebookissa

Jyväskylä Big Band feat. Elena Mîndru & Tuomas J. Turunen: levynjulkaisukonsertti Siltasalissa klo 18.

Liput ennakkoon 17/12 €

Ovelta 20/14 tuntia ennen konserttia, jos jäljellä.

Ilkka Mäkitalo, kapellimestari
Elena Mîndru, laulu
Tuomas J. Turunen, piano
Jyväskylä Big Band

https://www.jklbb.fi/
http://www.elenamindru.com/fi/
https://tuomasjuhaniturunen.com/

Lisätietoja:
www.jazzjkl.fi
www.facebook.com/jazzjkl

https://www.jklbb.fi/

https://www.facebook.com/JyvaskylaBigBand/