Herd: X

1378
lukukertaa
Design by Matti Nives.

2019 Doorbell Music 0004

1.Music for situations (Panu Savolainen)
2.Closer together (Mikko Pellinen)
3.Exit (Mikko Pellinen)
4.From the last page (Panu Savolainen)
5.Cold wind (Panu Savolainen)
6.Woodpecker’s dream (Tuomas Timonen)
7.Clouds (Panu Savolainen)
8.Beat (Mikko Pellinen)
9.Fulham (Panu Savolainen)
10.New beginning (Panu Savolainen)
11.Motion (Panu Savolainen)

Panu Savolainen (vibraphone), Mikko Pellinen (ukulele bass), Tuomas Timonen (drums).

Produced by Herd
Recorded 7/2018 at Finnvox Studios
Mixed at Studio Kekkonen
Recorded and mixed by Mikko Raita
Mastered by Pauli Saastamoinen at Finnvox Studios

Arvio: 4,5 tähteä

 

On tämä mainio bändi, tämä Herd, vaikka laumaksi onkin kovin pieni. Satuin kokemaan yhtyeen livenä juuri ennen tätä uuden levyn kuuntelusessiota, ja olihan se upeata, kaikki se herkkävireinen kamarimusiikillinen yhtyekemia. Ja myönnettävä on, että sen keikan ihanuus ehdottomasti ja vastaansanomattomasti parantaa myös käsitystä levystäkin, kun näet tietää, että kyseessä on ehdottomasti aito asia, kaikki toimii livenä ja levyllä täsmälleen yhtä hyvin.

Ei Herd paljoa elementtejä tarvitse. Muusikot ovat sillä tasolla, että vähän on usein hirveän paljon. Vissi minimalismin harrastuneisuus täytyy olla hallussa, kun maltetaan ja maltetaan, annetaan äänien soida, annetaan grooven rakentua, annetaan tunnelman kasvaa. Eleet voivat olla pieniä, vaikutus on huimaavan iso.

Käsittämättömän loistavan Tuomas Timosen luoman vaihtelevan rytmimaailman päällä (levy on nerokkaita grooveja täynnään) yhtyeellä on kosolti odottamattomia ja hauskojakin elementtejä. On se kuulu ukulelebasso, jonka Mikko Pellinen vielä kehtaa useammassakin kohdassa pistää läpi ”mekaanisen äänensärkijän, jolla syntyy räkäinen, kätkättävä ääni” (ammoiset kulttuurisodat läpi käyneet ihmiset muistavat mihin tällä viitataan). On Savolaisen monet tekniset konstit, joista kuuluvimpana kellopelin kilinä vibrafonin päällä, hieno yhdistelmä on se.

Olennaisinta on kuitenkin Herdin biisien rakentama maailma, se joka on yhä omempi. Kun vibrafoni kuitenkin on se ylimmäinen soitin, on hämmästyttävää miten eloisan ja samalla vaikuttavan äänimaailman Herd kykenee luomaan. Tähän ei yksinkertaisesti osaa kyllästyä.

X-levyllä Herd on mestarillista tunnelmien hallintaa.