Perussastamala: May Queen

4109
lukukertaa
Valokuvat: Mikael Saastamoinen ; Graafinen suunnittelu: Hanne Valle.

2019 Suolavesi Records (LP / MC / digi) VES-014

1.By The Beach House
2.Hyjy
3.Romance (Table Fan in 29°C)
4.Spring Clean
5.Separation
6.Te tuulette tänään
7.New Earth

Kaikki sävellykset: Mikael Saastamoinen, sovitukset: Mikael Saastamoinen & Jussi Kannaste.

Mikael Saastamoinen (sähköbasso, efektit, rumpukoneet), Jussi Kannaste (tenorisaksofoni).

Äänitys ja miksaus: Abdissa Assefa / Ambience Studio

Arvio: 3,5 tähteä

 

OK:KO-yhtyeessä ja Olavi Louhivuoren Superposition! -bändissä valveutuneisiin jazzdiggareihin suuren vaikutuksen tehnyt basisti Mikael Saastamoinen jatkaa myös ominta juttuaan. Saastamoinen julkaisee nyt toisen albumin Perussastamala-nimellä, eikä tässä konseptissa ole tilaa kompromisseille.

Ensimmäinen Perussastamala oli soolobassoromistelua, nyt mukana on saksofonisti Jussi Kannaste, joka vie projektin ihan uuteen suuntaan.

Musiikki on kierolla tavalla ambientin sukua, mutta tässä versiossa on lihasta, rosoa ja särmää. Ambientin perusyksinkertaisuus, toisteisuus ja hidasliiikkeisyys ovat läsnä, mutta samalla kahden soittajan yhteisyydestä, mutta myös ristiriidoista voimansa saava estetiikka on ihan omansa. Kaunis, pehmeä, tunnelmallinen saksofoni lepertelee, usein puheenomaisena, rauhoittelevasti keskustelevana, mutta Saastamoisen bassopohjat eivät aina puhu samaa kieltä, niissä on myös viehko romuluinen puolensa.

Basson osuudet ovat useimmiten äärimmilleen riisuttuja, äärimmäisen yksinkertaisia, pikkuruisia kuvioita toistelevia. Jazzmuusikkouteeen liittyvä taitoaspekti on likvidoitu, soitteissa ei ole muita laajaliikkeisemmän avauskappaleen jälkeen vaikeusasteita lainkaan, Saastamoinen pudottelee hitaasti marinoituvia muutaman sävelen riffejään kaikessa rauhassa, kuin kuulostellen.

Vaan ei Jussi Kannaste isoja impulsseja alleen tarvitse pystyäkseen luomaan puhuttelevia tarinoita. Spring clean pois lukien ääni ei juuri nouse, tempo ei juuri kiihdy, mutta Kannaste taikoo kaikki pienet kertomukset kiinnostaviksi, tuo ne liki.

Jokin ihme taika tässä pyhässä yksinkertaisuudessa on. May Queen on kuin onnistunut laboratoriokoe, jonka tehtävänä on osoittaa miten vähillä nuoteilla voidaankaan luoda vaikuttavaa musiikkia.