Orpana, Masa: Honk

2024
lukukertaa
Graphic design: Tommi Kolunen.

2018 Alba Records ABCD 433

1.The dog (Orpana)
2.Tanya (Joe Liggins)
3.Rockin’ shuffle (Orpana)
4.Midnight (Boudleaux Bryant, Chet Atkins)
5.Clear day (Orpana)
6.Backwoods (Henry Glower)
7.Hastings Street bounce (trad., arr. Pepper Adams)
8.Churchill strut (Orpana)
9.Blue jean shuffle (Plas Johnson)
10.Soul sister (Dexter Gordon)

Masa Orpana Honk: Masa Orpana (saxophones), Jonni Seppälä (g, lap steel (4)), Ville Vallila (b), Juppo Paavola (dr)

+ Saku Järvinen (electric piano (2, 8), organ (5,9))

Recorded 8/2017 & 1/2018 at PMO, Tampere by Jonni Seppälä
Mixed by Jonni Seppälä
Mastered by Jykä Ahola at Dreamhouse Studio, Lempäälä
Produced by Masa Orpana
Executive producer: Timo Ruottinen

Arvio: 4 tähteä

 

Nyt on luomua! Eli kuulostaa pirun hyvältä: luonnolliselta, elävältä ja voimalliselta. Ja oikein hyvä biisi on valittu avaajaksi, varmasti houkuttelee syvempään tutustumiseen tämä Orpanan oma The dog. Letkeä groove, rauhallinen ja upottava ja silti jotenkin syvä meininki.

Myös muualla levyllä tuommoinen aikuinen, hötkyilemätön ote vakuuttaa. Orpana on löytänyt oman tavan sotkea amerikkalaisia roots-musiikkeja keskenään, ja se tapa maistuu hyvin kestävältä. Keskiössä on vanhakantainen rhythm’n’blues, ja sitä muhevoitetaan esimerkiksi New Orleansin rytmeillä. On soulahtavaa, on bluesahtavaa, on jazzahtavaa, ja Red Foleyn hitittämän Midnight-biisin kautta päästään kantrilähteille asti.

Perusbändi on muuten sama kuin Orpanan vuoden 2014 Travelin’ home -levyllä (vierailijana tällä kertaa pianisti-urkuri Saku Järvinen). En ihmettele, tämä on tiukka poppoo, jossa jokainen osaa asiansa ja tekee pyyteetöntä työtä grooven palveluksessa. Rytmisen imun ensisijaisuutta ei voi tällaisen musiikin kanssa kyllin korostaa.

Tiiviin kompin päällä herkutellaan näppärillä riffeillä ja hersyvillä melodioilla, joita tulkitsee ennen kaikkea yhtyeen ”laulaja” eli Orpanan juureva ja rosoinen saksofoni. Rinnalla Jonni Seppälä tekee hienoa työtä, kaikki on kohdallaan, niin kitarasoolojen annostelu kuin taskulämpimät sounditkin.

Masa Orpana Honk on kuuma bändi, oivaa tanssi- ja biletysmusiikkia juuritietoisille ihmisille.