Sulkunen, Johanna: KOAN

1773
lukukertaa

2018 Johanna Sulkunen Sonority: KOAN
ILK276LP

1.The flaming tile
2.Speaking too much
3.The body entire
4.Shosen
5.Perfection
6.The wind moves
7.Abide

Composed by Johanna Sulkunen.

Johanna Elina Sulkunen (voice & electronics).

Produced by Johanna Sulkunen
Mixed & mastered by John Fomsgaard, Denmark

Arvio: 4 tähteä

 

Ääni ja elektroniikka, siinä tiivistettynä Johanna Sulkunen Sonority. Kööpenhaminassa asuva Sulkunen on ollut merkittävä osa kolme upeaa levyä tällä vuosikymmenellä tehneessä IKI-lauluyhtyeessä, mutta nyt on täyden soolon aika (kahden Johanna Elina -nimellä julkaistun albumin jatkoksi). Kaikki levyllä kuultavat äänet ovat Sulkusen laulamia/ääntelemiä, sävellykset tietysti omia kuten myös tuotanto.

Ihmisäänen luomupohja pitää juurillamme, sen elektroninen käsittely luo vinhaa toiseutta. Sulkusen äänen roolit ovat moninaisia, siitä rakentuu säännöllistä rytmistä sykettä, osin kuin basson tai rumpujen yhtyeroolia imitoiden, on monenlaista efektinomaista sonoriteettia kauniista maalailuista uhkaavantuntuiseen tai vähintäänkin jännittävään äänimaisemaan. Musiikin pääelementeistä rytmi ja harmonia ovat etualalla, melodia piileksii taustahämärässä. The body entire tai Perfection lähenevät hengeltään jo radiofonista ilmaisua.

Välillä vain oleillaan likistaattisessa ”tilassa”, toisaalla muunnellaan, kasvatetaan ja tihennetään. Perinteistä pitkäkestoisempaa melodialaulamista on hyvin vähän, enemmänkin ääni on elementti, josta rakennetaan monikerroksinen, värikäs ja usein hyvin dramaattisena soiva kokonaisuus.

Hieman yli puolituntinen albumi etenee siivillä. Vinyylilevyn puolen vaihtaminen häiritsee hetkeksi tunnelmaa, etenkin kun A-puolen päättävän Shosen-biisin pitkän rapina-alun ja hitaan kasvun kanssa on joutunut höristämään korviaan. Seitsemän kappaleen jatkumo onkin tiivis kokonaisuus, joka olisi hyvä nauttia uppoutuen ja ilman häiriötekijöitä.

IKI-tarina on saanut sivupolkunsa, ja jälleen Johanna Sulkusen nimi on kiinnostavuuden ja laadukkuuden tae.