Lassy: Moves

3581
lukukertaa
Photography & artwork by Tero Ahonen.

2018 Diamond T LTD / Membran 234482

1.Q & A (Lassy) – with RTBB Brass
2.Love spirit (Lassy)
3.Lashes (Lassy) – with RTBB Brass
4.Northern express (Lassy/Pöyhönen) – with RTBB Brass
5.Elegy for a free spirit (Pöyhönen) – with RTBB Brass
6.E71 (Lassy) – with Eero Koivistoinen
7.Moves (Lassy)
8.Casa de ferro (Koivistoinen) – with Eero Koivistoinen
9.Adriatic (Lassy)
10.Harlem’s way (Lassy/Yuille) – with Joyce Elaine Yuille, RTBB Brass
11.Sundown at sunset (Mäkynen)
12.Trouble (Lassy/Miettinen) – with Paleface & Joyce Elaine Yuille

Timo Lassy (tenor sax, Bontempi piano, Weltmeister claviset (12)), Georgios Kontrafouris (piano, Wurlitzer, Hammond organ), Antti Lötjönen (double bass), Teppo Mäkynen (drums), Abdissa Assefa (percussion).

Ricky-Tick Big Band Brass conducted and arranged by Valtteri Laurell Pöyhönen 1, 3, 4, 5, 10). Trumpets: Jukka Eskola (lead + solos), Janne Toivanen, Mikko Karjalainen, Mikko Koponen. Trombones: Heikki Tuhkanen (lead + solos), Jay Kortehisto, Aaro Huopainen. Bass trombone, tuba: Juho Viljanen.

+ 1, 3: Sami Koskela (xylophone)
+ 2, 12: Ville Riippa (synthesizer, Hammond organ)
+ 11: Henri Mäntylä (Wurlitzer)
+ 6, 8: Eero Koivistoinen (tenor sax)
+ 10, 12: Joyce Elaine Yuille (vocals)
+ 12: Paleface (vocals)

Recorded 11/2017 by Risto Hemmi at Finnvox Studios, Helsinki
Joyce’s vocals recorded 12/2017 by Francesco Borrelli at Blue Spirit Studio, Milan
11 recorded 4/2014 at Finnvox Studios by Abdissa Assefa & Ilari Larjosto
10 recorded 2/2016 at Ambience Studios, Helsinki by Abdissa Assefa
All tracks mixed by Abdissa Assefa at Ambience Studios
Mastered by Svante Forsbäck at Chartmakers
Produced by Timo Lassy & Abdissa Assefa

Arvio: 4 tähteä

 

Timo Lassy Band juhli viime vuoden puolella kymmenettä vuottaan. Ne olivat hyvän tuulen bileet, juhlakalu osasi ottaa rennosti ja vieraita oli paljon. Moni kiinnitti huomion siihen, miten monenikäisiä ystäviä tällä kymmenvuotiaalla oli. Lassyn musiikki puhuu tuttua kieltä jazzkonkareille, mutta se houkuttelee selkeästi myös uusia kuulijoita jazzgenrelle.

Vetovoimaa selittävät silkan taidon ja musikaalisuuden lisäksi ainakin menevyys, iskevyys, energisyys, tanssittavuus ja sielukkuus. On mistä ottaa kiinni, on mihin lähteä mukaan.

Kymmenen vuotta on aina iso rajapyykki, mutta Lassy ei huokaissut helpotuksesta. Päin vastoin, oli aika tarjota taas ihan uusia juttuja. Niitä ovat keikkayhteistyö Valtteri Pöyhösen johtaman Ricky-Tick Big Bandin brassiosaston kanssa sekä jykevä, vinyylillä tuplan mittainen levyuutuus.

Pitkäikäiseksi ajatellun yhtyeen kanssa on hyvä miettiä joka levylle uusia täkyjä. Moves-levyllä yhtyeen tarinaan kirjoittavat uusia lukuja tarkoin valitut vieraat. Ricky-Tick Big Band Brass on luonnollisesti mukana (viiden kappaleen verran), muita vieraita ovat mm. saksofonisti Eero Koivistoinen, laulaja Joyce Elaine Yuille ja räppäri Paleface. Vain nimikappale ja Adriatic soivat pelkästään Lassyn oman ydinyhtyeen voimin.

Reilun tunnin mittainen kokonaisuus kulkee luontevasti tunnelmasta toiseen, balladisoitosta rennosti kulkevan grooven kautta muutamaan kiihkeämpään menobiisiin, ja lopussa myös ihmisäänet nousevat tärkeään rooliin. Lassyn yhtyeen keskeiset solistiset elementit ovat aina Lassyn saksofoni ja Kontrafouriksen piano, ja sama vakuuttava komento jatkuu myös tällä levyllä, vaikka rinnalle ilmaantuu monenlaista kirittäjää.

Yhteistyö Pöyhösen kanssa tuottaa runsaudessaankin rentoa jälkeä. Bigband-vaskien riveistä nousevat puhallinsolisteiksi Lassyn rinnalle trumpetisti Jukka Eskola ja pasunisti Heikki Tuhkanen. Otto Donnerin muistolle omistettu Elegy for sfree spirit tunnelmoi koskettavasti, Lassyn pehmeäsointinen saksofoni soutaa syvällä. Lashes soi viime syksynä kuolleen Digeliuksen Emu Lehtisen kunniaksi, ja siinä on tavoitettu emumaista kevyttä ja avointa elämänasennetta. Northern express on svengiltään levyn vetävintä antia.

E71 ja Casa de ferro tuovat Lassylle tenoristikaveriksi Eero Koivistoisen. Energisiä, raisuja vetoja molemmat, ja saksofonien vuorosooloilu tuo kappaleisiin oman mielenkiintonsa. Suomijazzin modernismin pioneerisukupolveen kuuluva Koivistoinen voi lyödä kapulaa Lassyn käteen luottavaisin mielin. Casa de ferro on Koivistoisen sävellys, peräisin miehen ”afrikkalaiselta kaudelta”, ja antaa siten kaikki aseet Lassyn yhtyeen rytmiryhmän, Teppo Mäkysen ja Mamba Assefan, käsiin.

Moves-tupla on runsaudensarvi, jossa olisi valmiina ainekset useampaan itsenäiseen levyyn. Yuillen kanssa Timo Lassy Band on jo yhteisen levyn tehnytkin, mutta hyvin luontevasti syntyisivät albumit myös Ricky-Tick Big Band Brassin ja Koivistoisen kanssa. Ja miksei Palefacenkin, monipuolinen räppäri näet rytmittelee ”jazz-uskottavasti” ja samalla yhteispeli Yuillen kanssa toimii mainiosti.