Piirpauke / Tapio Tuominen Trio 1975 ; Pori Big Band / Tapiola Big Band 1976/1977

2171
lukukertaa
Graphic design and cover art by Jussi Karjalainen.

2018 Piirpauke / Tapio Tuominen Trio 1975 ; Pori Big Band / Tapiola Big Band 1976/1977
Jazz Liisa : live in studio ; 15/16 SRE097

Piirpauke / Tapio Tuominen Trio 1975

Arvio: 4 tähteä

Piirpauke
1.Kuunnousu (trad. Romanian folk song)
2.Konevitsan kirkonkellot (trad. Karelian folk song)
3.Sven Ali (Kukko)

Sakari Kukko (tenor saxophone, piano, percussion), Hasse Walli (guitar, percussion), Antti Hytti (double bass, percussion), Jukka Wasama (drums, percussion).

With Otto Romanowski (synthesiser).

Live broadcast on channel 2, 28.5.1975
Produced by YLE, hosted by Matti Konttinen
Produced for Svart Records by Juha Nikulainen
Mastered by Pauli Saastamoinen

Arvio: 3,5 tähteä

Tapio Tuominen Trio
4.Traps in the South Bronx (Wasama)
5.Untitled original 1 (Wasama)
6.Untitled original 2 (Wasama)

Tapio Tuominen (tenor saxophone), Jorma Koivulehto (double bass), Jukka Wasama (drums, percussion).

Live broadcast on channel 2, 28.5.1975
Produced by YLE, hosted by Matti Konttinen
Produced for Svart Records by Juha Nikulainen
Mastered by Pauli Saastamoinen

…..

Pori Big Band / Tapiola Big Band 1976/1977

Arvio: 3 tähteä

Pori Big Band
7.Back to Pori (Kaj Backlund)
8.Ladies first (Markku Kokko)

Jorma Kohijoki, Esko Lamula, Jaakko Satomaa, Reijo Widbom (trumpets), Juhani Aalto, Tom Bildo, Martti Kojo, Tauno Koskinen (trombones), Ilkka Karumo, Matti Österlund (alto saxophones), Erkki Elo, Kari Sarpila (tenor saxophones), Juhani Reponen (baritone saxophone), Jukka Berg (tuba), Pekka Tyni (piano), Seppo Tyni (electric guitar), Mikko Latvala (electric bass), Ilpo Kallio (rummut), Kai Heinonen (congas). Conducted by Markku Kokko.

Live broadcast on channel 2, 31.3.1976
Produced by YLE, hosted by Jaakko Tahkolahti
Produced for Svart Records by Juha Nikulainen
Mastered by Pauli Saastamoinen

Arvio: 3,5 tähteä

Tapiola Big Band
9.Black mother (Mike Koskinen)
10.Yksi ruusu on kasvanut laaksossa (trad. Finnish folk song)

Esko Heikkinen, Esa Koponen, Eero Lyttinen, Matti Riikonen (trumpets), Matti Iiramo, Petri Juutilainen, Juhani Komulainen (trombones), Tom Bildo (bass trombon), Jyrki Nummi, Pentti Lahti (alto saxophones), Juha Lehto, Teemu Salminen (tenor saxophones), Paroni Paakkunainen (baritone saxophone), Jukka Linkola (piano (electric?)), Pekka Mesimäki (electric guitar), Ilkka Hanski (double bass (electric bass?)), Jukkis Uotila (drums), Markku Luukkanen (congas and percussion). Conducted by Martti Lappalainen.

Live broadcast on channel 2, 16.2.1977
Produced by YLE, hosted by Jaakko Tahkolahti
Produced for Svart Records by Juha Nikulainen
Mastered by Pauli Saastamoinen

…..

CD:llä neljä yhtyettä, tallennettuna kolmesta eri lähetyksestä Yleisradion Liisankadun studioilta. Vinyyliformaatissa kaksi levyä, joista kummallakin siis puolikas per bändi. Liisankadun aika on tulossa päätökseensä.

Piirpauke

Varsin kypsää kamaa, ja monenlaista: Kuunnousun hereä saksofonijohtoinen tunnelmointi, Konevitsan kirkonkellot, joka itse asiassa on Hasse Wallin umpityylikäs soolosuoritus, ja rennoksi lopuksi Sven Ali, joka pistää kaikki soittajat perkussoimaan villisti ja Kukon fonin johdolla siitä sitten lehahdetaan lentoon: Piirpauke goes free jazz, voisi tiivistää.

Tapio Tuominen Trio

Eka biisi jää vielä lähtökuoppiinsa, teemariffistä olisi kannattanut irrottaa hyvissä ajoin, mutta siitä eteenpäin räpistellään rouheata free jazzia melkoisen ylväästi ja louhitaan jylhä balladi vielä kaupan päälle. Kaikki kolme vetävät Wasaman biisejä komeasti, mutta erityisen vaikutuksen tekee Jorma Koivulehdon rehevä bassotyöskentely.

Pori Big Band

Progefanien iloksi kitaristi Seppo Tyni saa paljon soolotilaa, mutta vielä Tyni ei ole aivan se Pekka Pohjola Groupin mestarillinen muotoilija ja soundifakiiri. Kaj Backlund uskoo moniosaisen biisinsä loppupuolella aivan liikaa yhteen ja samaan riffiin, ja inflaatio on väistämätön. PBB:n soundissa vanhahtavilta nykykorvaan kuulostavat juuri ne tuoreimpien tulokkaiden, sähköbasson ja sähkökitaran osuudet, joten koko setin parhaaksi anniksi jäävät puhallinsolistien tekemiset.

Tapiola Big Band

Black mother on sävellyksenä kaavamainen, ja soittokin on jähmeänpuoleista ja ponnetonta menoa. Yksi ruusu on kasvanut laaksossa on tietysti Eero Koivistoisen sovitus, kenenpä muunkaan, ja soi myös espoolaisten käsissä nautittavasti. Esko Heikkisen flyygelitorvelle kaikki on petattu, ja herkkuahan se on koko matkalta.