Horst Quartet: Edged timbre

2257
lukukertaa
Photo by Hermanni Yli-Tepsa ; Design by Ilia Belorukov.

2017 Intonema int023

1.Unprocessed dimensions
2.Marine borers
3.Two-by-four
4.Carpenter ants
5.Actual dimensions

Tuukka Haapakorpi (electronics), Lauri Hyvärinen (electric guitar, objects), Taneli Viitahuhta (alto saxophone, objects, piano), Hermanni Yli-Tepsa (violin, objects).

Recorded 6/2016 by Ari Salonen in Maunula
Edited by Lauri Hyvärinen
Mixed by Ari Salonen & Tuukka Haapakorpi
Mastered by Ilia Belorukov
Produced by Mikhail Ershov & Ilia Belorukov

Arvio: 4 tähteä

 

Pietarilaisen levy-yhtiö Intoneman resepti on nettisivujen mukaan ”improvised & contemporary music, experimental & weird stuff”. Katalogin perusteella Intoneman vahva mies on paljon Suomessakin keikkaillut Ilia Belorukov, joka on tuottanut myös suomalaisen Horst Quartetin albumin yhdessä Mikhail Ershovin kanssa.

Horst Quartet: monialaisia taiteilijoita, yliopistomiehiä, muusikoita. Missä mennään? Intoneman kehyksissä hyvinkin, varmemmaksi vakuudeksi saksofonisti Taneli Viitahuhta kertoo Soundcloud-sivullaan soittavansa Horstissa ”improvisoitua musiikkia ja epämusiikkia”.

Radiofonista klangia, efektiä ja affektia, hälyä, soivia massoja, särmää ja suloa. Epämusiikiksi en sanoisi, vaikka melodiat on hukassa ja rytmi renttuilevat. Soitintekniikatkin ovat pitkälti kokeellisia ja epäortodoksisia, mutta näihinhän on totuttu free jazzin ja nykkärin puolella jo aikoja sitten.

Olennaista on, että kaikki tämä räpistely ja ropistelu, sattumanvaraisuuden ja suunnitelmallisuuden sekoittelu, poukkoilu ahdistavan ja hulvattoman välillä kuitenkin tuottaa vahvan tunnelman. Vajaa puolituntinen rupeama tuntuu lyhyeltä. Horstin soittajat osaavat dramatisoida, luoda jännitteitä, tihentää. Vaivihkaa nelikko rakentaa kestävän talon, jossa asukas on aluksi ihmeissään, sitten ihastuksissaan, ja huomaa lopulta viihtyvänsä tässä pesässä pitemmänkin aikaa.

Improvisaatiosta, kokeellisuudesta ja ”oudosta kamasta” kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti perehtyä Intoneman tuotantoon laajemminkin. Tätä kirjoittaeessa uutuuksia Horst Quartetin ohella ovat Konstantin Samolovovin ja Alexey Sysoevin levy Varietas sekä Ilia Belorukovin, Miguel A. Garcian, Jason Kahnin ja Frantz Loriot’n albumi Invanskrue.