Aaltonen, Juhani & Björkenheim, Raoul: Awakening

4018
lukukertaa
Cover photo: Raoul Björkenheim ; Cover design: Aarni Ylinen.

2018 Eclipse Music ECD-201862

1.Kaleidophonic (Björkenheim)
2.Reflections (Aaltonen)
3.Into light (Aaltonen, Björkenheim)
4.Path with heart (Aaltonen, Björkenheim)
5.Awakening (Aaltonen, Björkenheim)
6.Eyes of the wise (Aaltonen, Björkenheim)

Juhani Aaltonen (flute), Raoul Björkenheim (6 and 12 string guitars, viola da gimbri).

Produced by Raoul Björkenheim
Recorded live by Heikki Iso-Ahola on November 5th 2016 at the Tampere Jazz Happening
Mastered by Pauli Saastamoinen at Finnvox Studio

Arvio: 4 tähteä

Tampere Jazz Happening 2016 ja Telakan täyteen ahdettu sali. On kolmibändisen illan ensimmäisen aktin aika. Yleisön fiiliksiä tälle Juhani Aaltosen ja Raoul Björkenheimin livelevylle ei ole taltioitu, mutta duon tiivis yhteys sen sijaan välittyy täydesti.

Björkenheim soittaa sähköistä kitaraa, josta löytyy oma kaula sekä kuusi- että kaksitoistakieliselle versiolle. Aluksi konserttitaltioinnin musiikki on rauhallista, mietiskelevääkin, joten kitaristi on valinnut tällä kertaa puhtaat ja kuulat soundit. Yllättäen se onkin Aaltonen, joka tekee parin ensimmäisen biisin aikana muutaman rajumman pyrähdyksen. Toisaalta Björkenheimin on helppo säästellä, kun samana iltana Telakalla oli vielä odottamassa Krakataun keikka.

Kolmas biisi, Into light, yltyy kuitenkin raisuksi sähellykseksi, kitara alkaa saada kyytiä, kokeelliset tekniikat hiipivät etualle, huiluäänet seuraavat ja Björkenheim intoutuu hetkeksi selkeärytmiseen komppaamiseen siinä missä yleensä tämä duo on kaksi tasa-arvoista tekijää, ei säestäjä ja solisti.

Path with heart palauttaa pakahduttavan tunteen Aaltosen huilusoundiin, ja siinä on ehkäpä tämän duon suurin voima: suomijazzin todellinen veteraani, huilu ja tunne. Aaltonen soittaa halutessaan tavattoman kauniisti ja sydämeenkäyvästi. Free jazzin parissa merkittävän osan elämäntyöstään tehnyt muusikko ei kuitenkaan tyydy vain yhteen puoleen persoonastaan, vapaata lentoa ja rankempia tuntoja pitää niitäkin olla mukana. Nimikappale Awakening on oikeastaan tätä kaikkea, siinä on kauneudentavoittelua ja kahleista pakenemista limittäin ja lomittain.

Eyes of the wise saa jännitteensä ja jännityksensä viola da gimbrin vähintäänkin ennakkoluulottomasta käsittelystä, rytmi poukkoilee ja elää Aaltosen yllyttäessä nuorempaansa.

Tampere Jazz Happeningin livelevyksi ikuistunut konsertti on mainio esimerkki jazzille tyypillisestä sukupolvien välisestä dialogista. Onnistumisen resepti on aina oman persoonallisuuden likoon laittaminen. Nämä soittajat ovat jutelleet freejazzia vaikka kenen kanssa, ja keskenäänkin pomisevat mieltä ylentävään malliin.