Piston: Natural engine

2166
lukukertaa
Cover art: Minna Räsänen ; Design: Severi Romsi.

2016 Impossible Music IMCD-19

1.Drive west on sunset (Dahlblom)
2.Peyote jam (Dahlblom)
3.Regeneration (Dahlblom)
4.Shake me (Dahlblom)
5.Green circle (Piirainen)
6.Skyscraper (Lasse Lindgren)
7.The way out (Piirainen)
8.Hope only (Dahlblom)
9.Say something (Dahlblom)

Tuomo Dahlblom (g), Lasse Piirainen (keyb), Juho Kivivuori (b), Anssi Nykänen (dr)

+ Mongo Aaltonen (perc)

Produced by Piston
Recorded and mixed by Juha Heineken at Hip Studio
Mastered by Henkka Niemistö at Chartmakers East

Arvio: 4 tähteä

 

Progea vai jazzrockfuusiota? Nimittele vapaasti, Piston tuskin harmistuu. Olkoon siis rockia ja jazzia vaihtelevin osuuksin. Sähköistä energiaa, rytmistä ryminää, mutta myös kuulaan kauniita pintoja.

Pistonin ykkössäveltäjä on kitaristi Tuomo Dahlblom, jota tukee kosketinsoittaja Lasse Piirainen kahdella kappaleellaan ja vielä bändin ulkopuolelta Lasse Lindgren yhdellä.

Dahlblom on myös yksi valtakunnan upeimmista kitaristeista, mutta samalla hyvin vaatimaton ja itseään tyrkyttämätön, joten tämäkin levy tuli vastaan vähän sattumankauppaa.

Pistonissa Dahlblom pääsee toteuttamaan itseään ehkä tuolla jazzin sterniläisellä laidalla. Sen verran kokenut muusikko Dahlblom kuitenkin on, ettei hänelle varmaan tulisi mieleenkään lähteä tekemään musiikkia jonkun toisen tyylillä, joten Piston on lopulta puhdasta Dahlblomia. Tällä levyllä se tarkoittaa esimerkiksi hyvin huolellisesti ja yksilöllisesti laadittuja kitarasoundeja joka biisissä, ja myös malttia soolotyöskentelyssä, kaikkia taitojaan Dahlblom ei yhdellä levyllä suinkaan paljasta.

Ylipäätään iskevät biisit, vahva komppi, syntikkaujellukset ja komeantyylikkäät kitaraosuudet ovat Pistonin ydintä. Maratonsoolojen alusta yhtye ei ole, vaan levyllä panostetaan yhteispeliin, ja osa kappaleista on kuin lauluja ilman laulua, melodisesti nappaavaa tarinaa siis.

Vintagesyntikkasoundit ovat viime vuosina tehneet kovasti paluuta. Piiraisella on maukas kattaus hallussa, ja kun Dahlblom lähentelee usein samoja semisynteettisiä sfäärejä, Pistonilla on tarjottavanaan komeaa sointia sähköisen musiikin ystäville. Sovituksellinen erityisplussa siitä että mainiolle Juho Kivivuorelle on siunaantunut jonkin verran myös solistis-temaattista työsarkaa.