Perussastamala: Perussastamala

2124
lukukertaa
Kuva: Sonja Vainionpää.

2016 Mikael Saastamoinen

1.Intro
2.Ryona
3.Känniss kotii kämpille runkkaa
4.Rakasta mua niinku, SAATANAA.
5.Thx dev
6.Mingus vs Godzilla
7.8455
8.Arriving to Tsad
9.Mmemory
10.Roof and a supermoon
11.Show’s over now (So hollow now)
12.y2k
13.  Outro

Mikael Saastamoinen – basso, efektit.

Äänitetty 7/2016 Vapaan Taiteen Tilassa
Miksaus ja äänitys: Okko Saastamoinen

Arvio: 3 tähteä

 

Mikael Saastamoinen. Basisti. Sibelius-Akatemia. Perussastamala.

Soololevy, ei vaan kasetti. Bassokasetti.

Tekijän mukaan ”toistoa, junnausta ja tajunnan virtaa.” Tekijä myös määrittelee musiikilliset avainsanat, ja ne ovat ”basso, drone, ambient, kokeellinen jazz”.

Nämä määreet riittäisivät sinänsä jo mainiosti saatteeksi, jokainen musiikinystävä pystyy niistä päättelemään onko kasetti omien rajojen sisällä tai peräti palavan kiinnostuksen kohde.

Allekirjoittanut on aina kiitollinen tällaisista luovuuden purskauksista, siitä että joko tajunnanvirtaillaan tai etsitään määrätietoisemmin ”omaa juttua”. Arvaamaton ja ainutlaatuinen musiikki on aina kiinnostavaa, vaikkei kuolemattomia saavutettaisikaan.

A-puolen häröilevä noise-basso (säröytynyt, jylisevä, industriaalinen, räjähtävä) ei sittenkään vielä hörisytä korvia. Tätä on tehty, ja tehdään, mutta veikkaan että näistä hinkkauksista soittaja saa enemmän kuin kuulija. Kun melu laantuu, nousee esille jo bassoksi tunnistettava basso, ja alkaa se mainostettu junnaus.

B-puolella lähestytään yhä enemmän basson ”perusominaisuuksia”. Levollinen kontrabasso, tumma ja pehmeä soundi, improvisaation taika. Edelleen tajunnanvirtaa, mutta nyt melodisemmin, totunnaisemmin kiinni jazzissa tai yleispätevämmin genrevapaassa improssa. Tärkeintä on, että Saastamoinen etenee kiinnostavasti.

Ennakkoluuloja en myönnä, mutta näin jälkikäteen tunnustan: A-puolelle riitti kaksi kuuntelukertaa, B:n voi laittaa pyörimään milloin vain, ja hyvää tekee.