Oddarrang: Agartha

2075
lukukertaa
Cover photo: Niklas Sandström ; Graphic design: Matti Kunttu / Tsto.

2016 Edition EDN1079

1.Aletheia (Lindgren)
2.Central sun (Louhivuori)
3.Mass I-III (Louhivuori)
4.Admiral Byrd’s flight (Ikonen)
5.Telos / Agartha (Louhivuori)

Olavi Louhivuori (dr, synt, voice), Ilmari Pohjola (tb, synt, voice), Lasse Sakara (g, voice), Lasse Lindgren (b, synt, voice), Osmo Ikonen (vc, synt, erhu, voice).

+ 1: Aino Peltomaa (voc)

Executive producer: Dave Stapleton
Recorded, mixed and mastered 3-5/2016 by Jyri Sariola at Mimix Studio
Produced by Olavi Louhivuori, 1 co-produced by Lasse Lindgren, 4 co-produced by Osmo Ikonen

Arvio: 4 tähteä

 

Pienestä alusta majesteettiseksi paisuva hymni avaa Agartha-levyn. Se ilmaisee samalla Oddarrangin musiikin prosessiluonteen: teoksissa tavoitetaan ehjiä tunnelmia rauhallisen kehittelyn, hitaan muuntumisen kautta.

Tunnelma ja äänimaisema ovat ensijaisia, melodioihin tulee kiinnittäneeksi huomiota joskus myöhemmin. Oddarrangin musiikkiin on helppo upota syvälle.

Ärhäkkyyttäkin löytyy, harkitusti sijoitetuista raaemmista sähköisistä soundeista tai rullaavista rumpumatoista esimerkiksi, mutta suuret linjat ovat silloinkin rauhanomaisia ja seesteisiä.

Sähköä ja syntikoita on tarpeiksi, mutta olennaista on se miten sähkö ja akustisten soitinten luonnollinen kauneus osataan yhdistää. Ilmari Pohjolan pasuuna soi majesteettisena, Osmo Ikosen sello ja erhu riipaisevan kauniina kaiken kosmisen seassa.

Oddarrangin musiikki sijoittuu jonnekin progen tai psykedeelisen rockin ja ambientin välivyöhykkeille. Oli aika, jolloin instrumentaalista elektronista hissuttelua kutsuttiin new age -musiikiksi. Vaikka maine taisi jossain vaiheessa nuupahtaa, silläkin saralla tehtiin paljon ihan kestävää musiikkia, ja myös Oddarrang kantaa lajin parhaita tunnusmerkkejä repussaan. Lällyä tai sliipattua syntikkasuhuttelua Oddarrangista vain ei saa millään, siitä pitää viimeistään rumpali-liiderin oma energinen työ huolen.