Helevä, Mikko: Hands-on Hammond

2083
lukukertaa
Photo: Kaapo Kamu ; Design: Aki Suvanto.

2016 Siba Records SRCD-1017

1.(I hear you) Loud and clear (Helevä)
2.Empty streets (Helevä)
3.Cycling (Helevä)
4.I remember you (Victor Schertzinger)
5.Huh? (Helevä)
6.The nearness of you (Hoagy Carmichael)
7.Yes I do (Helevä)

All arrangements by Mikko Helevä.

Mikko Helevä (Hammond on all tracks, piano (2,7), Hohner Clavinet (5), Wurlitzer electric piano (5), melodica (2)), Teemu Viinikainen (g: 1, 2, 3, 5), Teppo Mäkynen (dr: 1, 3, 4, 5, 7).

Produced by Mikko Helevä
Produced at Siba Records by Joni Käenmäki
Recorded and mixed by Mikko Helevä
Recorded autumn 2014 at Linenfeld Studios, Helsinki
Mixed autumn 2015 at Linenfeld Studios and Sibelius Academy Centre for Music and Technology, Helsinki
Mastered by Svante Forsbäck at Chartmakers West

Arvio: 3,5 tähteä

 

Levy on urkuri Mikko Helevän nimissä, mutta bändi onkin vanha tuttu The Bronson. Helevän, kitaristi Teemu Viinikaisen ja rumpali Teppo Mäkysen ryhmällä alkaa pian olla kaksi vuosikymmentä täynnä. Siinä ajassa pojista on tullut miehiä, ja samalla kansakunnan johtavia jazztyyppejä. Sekä Viinikaisella että Mäkysellä on jo Yrjö-patsaat plakkarissa, ja Heleväkin on sentään tohtoroitumassa.

Hands-on Hammond onkin osa Helevän taiteellista tohtorintutkintoa. Kaikki levyn kappaleet, kahta standardia lukuun ottamatta, ovat urkurin omaa tuotantoa. Helevä on selkeästi kiinnittänyt huomiota monipuolisuuteen, sävellyksellisesti levy on rikas ja vaihteleva paketti.

Helevä ehtii levyn mittaan näpelöitsemään myös pianoa, Clavinetia, Wurlitzeria ja melodikaa, mutta Hammond on tukevasti ykkössoitin.

Helevä jos kuka tietää että Hammondista on moneksi, onhan mies ehtinyt The Bronsonin ohella urkuroida mm. sellaisissa yhtyeissä kuin Tonight at Noon, So So, Soi Ensemble, Jukka Eskola Soul Trio ja Jussi Lehtonen Quartet.

Viinikainenkin saa mukavasti soolotilaa, mutta kaiken aikaa on selvää kenestä tässä ollaan tohtoria tekemässä. Helevä johdattaa trionsa muhevaan luomusvengiin, Hammond höyryää sielukkaissa riffeissä ja lennokkaissa soolonlirutteluissa, mutta energiapuolella jäädään sittenkin sitä viimeistä puristusta vaille.

Suomalaisen Hammond-kirjaston perusteosten listalle Helevä voi uutuutensa kuitenkin huoletta ilmoittaa.