Dawidow, Joe: Different moments

1921
lukukertaa
Paintings by Maxwell Gordon ; Layout by Ville Angervuori.

2016 Dawidow / Svart Records sre068cd

1.Moments (recorded 1991 at YLE Studio, Helsinki)
2.Alley cat (recorded ca. 1988 at YLE Studio, Helsinki)
3.Bronx nights (recorded 1986 at YLE Studio, Helsinki)
4.Morning coffee (recorded 1987 at YLE Studio, Helsinki)
5.Don’t matter (recorded 1994 at YLE Studio, Helsinki)
6.Hurry up – the fight (recorded ca. 1988 at YLE Studio, Helsinki)
7.Valley of peace (recorded 1978 at Love Studio, Helsinki)
8.Crazy horse on a calm sea (recorded ca. 1990 at YLE Studio, Helsinki)
9.Days of spring (recorded ca. 1990 at YLE Studio, Helsinki)
10.Moments revisited (recorded 1991 at YLE Studio, Helsinki)

All music composed by Joe Dawidow.

Joe Dawidow (p, synt), Paroni Paakkunainen (ts, as, ss)
+ 1, 3, 4, 6, 8, 9, 10: Ilkka Hanski (b)
+ 1, 2, 5, 10: Tom Nekljudow (dr)
+ 2, 5: Teemu Hauta-aho (vc)
+ 2, 5: Make Lievonen (b)
+ 4, 6, 7, 8, 9: Reino ”Reiska” Laine (dr)
+ 5: Hasse Walli (g)
+ 5, 7, 8: Tim Ferchen (perc)

Produced by Joe Dawidow
Mastered 2015 by Matti Kontio at IMU – Inkoon musiikki

Arvio: 4 tähteä

 

Joe Dawidow muutti ensin Yhdysvalloista Neuvostoliittoon, kun hänen isänsä sai kirjeenvaihtajan paikan Moskovasta. Nuori Dawidow tapasi tulevan suomalaisen aviopuolisonsa, muutti Helsinkiin vuonna 1978 ja huomasi samantien olevansa uuden suomalaisen musiikin keskeisillä tapahtumapaikoilla. YLE:n kokeilustudio oli tärkeä, samoin Love Recordsin vetäjät ja yksittäisistä muusikoista etenkin sielunkumppaniksi osoittautunut Seppo ”Paroni” Paakkunainen.

Työkseen Dawidow alkoi pian tehdä elokuvamusiikkia, ja myös leikata ja ohjata tv- ja elokuvatuotantoja. Dawidow säveltää edelleen aktiivisesti. Maaliskuussa 2016 Musiikkitalossa järjestettiin konsertti, jossa esiteltiin Dawidowin tuotantoa 80-luvulta nykypäiviin asti.

Elektroakustinen musiikki on ollut säveltäjäntyön keskiössä. Different moments lähestyy Dawidowia kuitenkin toisesta näkökulmasta, jazzimprovisaation kautta.
Ei siis yllätys, että yhteistyö Paroni Paakkunaisen kanssa on levyn kantava teema. Levyllä kuultava materiaali on aiemmin julkaisematonta, koottu vuosien 1978 ja 1994 välillä tallennetuista sessioista.

Kaksikko soittaa kaikilla radioilla, Paakkunainen foneja ja Dadidow pianoa. Muista muusikoista eniten ovat äänessä basisti Ilkka Hanski sekä rumpalit Tom Nekljudow ja Reiska Laine, mutta myös Make Lievonen, Teemu Hauta-aho, Hasse Walli ja Tim Ferchen saavat osumia.

Kvartetti on sessioiden yleisin formaatti, muutama laajennus syntyy esimerkiksi sellon, kitaran tai lyömien avulla. Bronxin öitä maalaillaan poikkeuksellisesti vain foni-piano-basso-trion voimin, ilman rumpalia.

Dawidowin musiikki on kestänyt hyvin aikaa. Sävellyksellisyyden ja improvisatoorisuuden osuus vaihtelee, mutta kaikissa soitteissa punainen lanka kestää. Etenkin balladitempoisissa kappaleissa on mieleenjääviä melodioita ja vaikuttavia tunnelmia.
Paakkunaisen saksofoni on levyn kantavin ääni, usein kuin laulajan roolissa. Vaihtelevista miehistöistä huolimatta levyltä löytyy hienoja bändikemioita.

Hassua sanoa näin levystä, jonka lähin sessio on vuodelta 1994, mutta kokonaisuus ihastuttaa tuoreudellaan. Kulttuurin, musiikin ja jazzin pyörät ovat pyörineet monta kierrosta ja asettuneet nyt sellaisiin asentoihin, että Dawidowin, Paakkunaisen ja kumppanien vuosikymmenten takainen soitto maistuu nyt hyvinkin freesiltä.