Ilmavoimien Big Band: Aaltoja/Waves

2286
lukukertaa
Cover design: Pekka Tuppurainen Ljud + Grafik.

2016 Puolustusvoimat

1.Hiljainen kylätie (Toivo Kärki)
2.If you go (Michel Emer)
3.Akasaka (Eero Koivistoinen)
4.Besame mucho (Consuelo Velásquez)
5.Come fly with me (Jimmy van Heusen)
6.A puerto padre (Emiliano Salvador)
7.Honeysuckle Rose (Fats Waller)
8.Lapin tango (Unto Mononen)
9.Fly me to the moon (Bart Howard)
10.Quintessence (Quincy Jones)

Ilmavoimien Big Band, conductor Tomi Väisänen. Jani Saaranen, Kimmo Vänskä, Eeva Tourunen, Janne Halmela (tp, fl-h), Jussi Kosonen, Timo Raudasoja, Raimo Ovaska, Markus Larjomaa (tb), Mikko Suhonen (as, fl), Aki Vänskä (as), Markku Korpela (ts, fl), Mikko Tourunen (ts, cl), Juha Salonen (bs, b-cl), Tuomas J. Turunen (p), Esa Perämäki (g), Vesa Pisto (b), Jussi Vikman (dr).

+ 6: Merja Kokko (fl, a-fl)
+ 3, 6: Markus Jaatinen (perc)
+ 2, 7: Nina Mya (voc)
+ 5, 9: Mikael Konttinen (voc)
+ 1, 8: Jukka Perko (as)
+ 3: Eero Koivistoinen (ts)

Produced by Eero Koivistoinen & Ilmavoimien soittokunta
Recorded 11/2015 at Varistoteles Studios
Recording engineer: Markku Veijonsuo
Mixed by Eero Koivistoinen & Markku Veijonsuo
Mastered by Markku Veijonsuo

Arvio: 3,5 tähteä

 

Jyväskylä on poikkeuksellinen kaupunki. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella ei liene montakaan paikkakuntaa, jossa olisi kaksi säännöllisesti toimivaa täysimittaista big bandia.

Eikä mitä tahansa orkestereita: Ilmavoimien Big Band on maassamme harvinainen täysammattilaisten orkesteri, paljolti opiskelijavoimin pyörivä Jyväskylä Big Band taas tunnetaan poikkeuksellisen kunnianhimoisesta ohjelmistosta. JBB tekee toki myös yleisöystävällisiä teemakonsertteja, mutta suurimmat meriitit se on kerännyt tilaussävellyskonserteillaan, joissa lukuisat säveltäjät ovat päässeet uudistamaan suomalaista big band -kieltä.

Ilmavoimien Big Band on pysynyt uskollisempana perinteille. Se on pyörittänyt jo kymmenisen vuotta Aalto-konserttisarjaa, jonka teemat ovat usein liittyneet swing-aikakauteen, tanssittavaan ja jalkaa vipattavaan svengailuun tai jazzin ja viihteen solmukohtiin.

Näin on asian laita myös orkesterin tuoreella debyyttilevytyksellä, joka onkin itseasiassa Aalto-konserttisarjan tiivistys yhteen ainokaiseen Best of -levyyn. Samalla levy antaa monipuolisen kuvan ryhmän osaamisesta, swingin ohella tilaa saavat ikisuositut lattarirytmit, ja amerikkalaista sävelmistöä rikastetaan myös kotoperäisellä musiikilla.

Suomalaisia viihteen mestareita edustavat levyllä Toivo Kärki ja Unto Mononen. Sekä Hiljaisen kylätien että Lapin tangon on sovittanut Vellu Halkosalmi, ja kumpaisessakin vierailee alttofonisolistina Jukka Perko. Halkosalmi rakentaa ikivihreistä monivaiheisia versioita, joissa solistiset osuudet ja koko orkesterin yhteiset ponnistukset vuorottelevat, ja tarina etenee kiinnostavasti, mutta silti alkuperäisiä melodioita kunnioittaen.

Perusamerikkalaisten ikivihreiden ja jazzstandardien sovituksista vastaa puolestaan Quincy Jones neljän kappaleen verran, ja levy päättyy Jonesin omaan sävellykseen, tunnelmalliseen Quintessence-klassikkoon. Samalla alttosaksofoni kohoaa levyn ykkössooloääneksi kun aina taiturimaisen Perkon rinnalle nousee Quintessencen teeman hurmaavasti tyylittelevä Aki Vänskä.

Levyn taiteellisesta tuotannosta vastaa Eero Koivistoinen, joka on ottanut mukaan myös yhden oman sävellyksensä, orkesterin lattaripuolta verevästi edustavan Akasakan.

Laulusolistien valinnat kuvastavat big bandin sijaintia musiikin kentällä. Nina Mya tekee jazz-uraa, kun taas Mikael Konttinen tunnetaan viihdemusiikin puolelta. Kumpainenkin hoitaa kaksi laulukappalettaan tyylikkäästi, vahvuutenaan luontevasti soiva ääni ja tulkinnan konstailemattomuus.

Ilmavoimien Big Bandin soittajisto ei ole maankuulua jazzpiireissä, pianisti Tuomas J. Turusta lukuun ottamatta. Koneistona se on kuitenkin hitsautunut hienosti yhteen, ja osoittaa levyllä määrätietoisen ja pitkäjänteisen ensembletyön voimaa. Puolustusvoimien suosiollinen satsaus on hiljalleen nostanut orkesterin swing/lattaripohjaisten big bandien eturiviin maassamme.