Sound Scapes Festival X-Tensions

1392
lukukertaa

 

”Unexpected, spontaneous, fresh, surprising, seductive. Cooking at it’s best!”

Sound Scapes X-tensions pienfestivaali kokoaa Helsinkiin maailman luokan avantgarde musiikin taiturit suoraa sykkivästä Berliinistä ja poreilevasta Helsingistä. Ensi kertaa järjestettävä uniikki kaksi-iltainen festivaali tarjoaa kutkuttavan kattauksen avantgarde- jazzin ja vapaan improvisaation parhaita paloja intiimissä Hakasalmen huvilassa Finlandia talon ja Musiikkitalon syleilyssä. Festivaali on osa Hakasalmen huvilan Musiikkia! Kaupungin soivat muistot -näyttelyn ohjelmaa.

Nykymusiikin virtuoosit pensselöivät ääniaalloille moniulotteisia maisemia ja kuljettavat vietellen draamankaaren eri käänteisiin. Reaaliaikaisesti sävelletyssä musiikissa kokonaisuuden luo huippuunsa viritetty osaaminen, mikä artistien käsissä muovautuu yllätyksellisiksi harmonioiksi ja kirpaiseviksi dissonansseiksi. Teokset pysäyttävät, tempaavat mukaan, hylkäävät, riisuvat, naurattavat mutta ennen kaikkea tarjoavat kuulijoille mitä laajaulotteisimman ja ainutkertaisimman maistelumenun Euroopan kuuminta ”echtzeitmusik ´ia”. Hyppää nykyhetken aaltoihin ja sukella elämysmatkalle improvisaation kiehtovaan maailmaan.

Festivaalilla kuullaan teokset MOVE Quintetiltä sekä Suomesta varta vasten kootuilta kokoonpanoilta sekä festivaaliorkesterilta. Konsertti-illat huipentuvat artistien ainutlaatuiseen yhteisteokseen. Artistikattaus muodostuu arvostetuista ja maailmalla mainetta niittäneistä kansainvälisistä muusikoista, edustettuna on jopa kuusi eri kansallisuutta Kolumbia, Meksiko, Norja, Tanska, Saksa ja Suomi, kotimaisuus korostuen.

Poimintoina huikeasta festivaalikokoonpanosta mainittakoon vastikään legendaarisen Cecil Taylorin juhlakonsertissa New Yorkissa esiintynyt Berliinissä vaikuttava sopraanosaksofonisti Harri Sjöström sekä suomalaisen vapaan jazzin & improvisaation veteraani kontrabasisti Teppo Hauta-Aho. Uuden improvisaatiomusiikin taivaalle syttyneitä tähtiä edustavat kolumbialaistaustainen sellisti ja monitaituri Sergio Castrillon, rumpali-perkussionisti Janne Tuomi, joka tunnetaan myös kulttimainetta nauttivan proge-rock yhtye Circlen ja John

Zornin riveistä sekä vuonna 2015 Albert Mangelsdorff -palkinnon 2015 voittanut jazzpianisti Achim Kaufmann. Pikanttina lisämausteena mukana myös improvisaatioon hullaantunut bassoklarinetisti Heikki Nikula, säveltäjä, pianisti Markus Fagerudd sekä kotimaan vapaan jazzin radikaalihahmo Jone Takamäki.

Soundscapeseries