Paakki, Riitta: Characters

2165
lukukertaa

Riitta Paakki Trio: Characters
2015 Jaskaa JASKAA002L

1. This is for Albert
2. Yes or no
3. Wild flower
4. Speak no evil
5. Infant eyes
6. Pinocchio
7. Miyako

Sävellykset: Wayne Shorter, sovitukset: Riitta Paakki.

Riitta Paakki (piano), Antti Lötjönen (basso), Jaska Lukkarinen (rummut).

Äänitetty 3/2014 Kallio-Kuninkala -studiolla

Arvio: 4 tähteä

 

Tuore ”Characters” on pianisti Riitta Paakin neljäs triolevy. Vuosina 2000 – 2006 julkaistuilla aikaisemmilla levyillä pianistin kanssa soittivat basisti Ari-Pekka Anttila ja rumpali Mikko Hassinen. Nyt esiin astuu uusi rytmiryhmä, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Jaska Lukkarinen, jotka kuuluvat jo nuoremman jazzpolven vaikuttajiin.

Pitkän tauon jälkeen julkaistulle uutuudella on Paakin pianotriolle oivaltavasti sovittamia versioita modernin jazzin keskeisen saksofonistin ja säveltäjän Wayne Shorterin keskeisistä teoksista. Asetelma on vaativa. Muusikoiden täytyy löytää oma näkökulma klassikoihin ja välttää musiikin jääminen ulkokohtaisen kunnianosoituksen tasolle.

Tässä tapauksessa huoli pintapuolisuudesta on turha. Ensinnäkin Paakki tuntee Shorterinsa perinpohjaisesti, sillä hän valmistelee väitöskirjaa saksofonistin kenties arvostetuimmasta levystä “Speak No Evil”. Lisäksi Shorterin alunperin pikkuyhtyeille säveltämä musiikki kääntyy Paakin oivaltavasti sovittamana ilman turhia korulauseita pianotrion kielelle. Ja tätä kieltä Paakki trioineen osaa puhua kuin äidinkieltään.

Trion ilmaisua leimaa Paakin selkeä piano; suoraviivaisuuden ja hienovaraisuuden vaikuttava yhdistelmä. Jaska Lukkarisen rummut svengaavat vähäeleisesti ja värittävät osuvasti yhtyesoundia. Trion kolmantena hahmona on vahvasti esillä Antti Lötjönen, jonka basso tukee, kuljettaa ja myös kommentoi. Näin trion keskittynyt, yksityiskohtiin huolella paneutuva, koko ajan luonnollisesti svengaava yhteispeli takaavat sen. Periaattessa tutuista jazzin raaka-aineista syntyy täyteläinen, kuulijansa palkitseva teos.

Levyn julkaiseminen heijastelee mielenkiintoisesti musiikkibisneksen tämän hetken virtauksia. ”Characters” on nimittäin saatavilla fyysisesti vain vinyylilevynä ja on vaihtoehtoisesti kuunneltavissa suoratoistona Spotifyn kautta.