Matheson, Alan & Mikkola, Wade: Summer evening

1627
lukukertaa
Photography by Janna Syvänoja.

2014 AMK-1008

1.Idyll
2.Improvisation
3.Romance
4.The crying flute
5.Song
6.Pai pai paitaressu
7.Valse lente
8.Summer evening’s waltz
9.Summer evening’s idyll

All compositions by Oskar Merikanto.

Alan Matheson (p, cnt, fl-h), Wade Mikkola (b).

Recorded 8/2014 at SoundTeam Godzinsky Studios
Mixed and mastered 10/2014
Engineering by Robert de Godzinsky

Arvio: 4 tähteä

 

”Suomen kotien säveltäjä” oli Yrjö Suomalaisen vuonna 1950 julkaistun Oskar Merikanto -elämäkerran osuva alaotsikko. Merikanto oli Sibeliuksen aikalainen, ja on kaikkien muiden tavoin jäänyt Ainolan mestarin varjoon, mutta elinaikanaan hän todellakin oli kansan keskuudessa Sibeliustakin suositumpi.

Merikannon suosio perustuu oivalliseen melodiatajuun. Sen kun yhdistää kansallisromanttiseen henkeen, saadaan suomalaisista suomalaisinta musiikkia.

Jazzia Merikannosta on väännetty aiemminkin. Piirpauke tulee ensimmäisenä mieleen, ja omat jazzmausteensa oli myös Vesku Loirin Itkevässä huilussa aikoinaan.

Alan Matheson ja Wade Mikkola pysyvät lähempänä alkuperäistä henkeä, jazzinnos on nyt kamarimusiikillinen. Levyn kappaleet ovat alunperin olleet joko pianosävellyksiä tai yksinlauluja. Duon perusjuttu on piano ja basso, mutta Mikkolan basson kaverina saattaa olla myös Mathesonin soittama kornetti tai flyygelitorvi.

Merikannon melodioiden kansanmusiikillisuus kuultaa kauniisti läpi duon työssä. Yhteissoiton herkkyys on ihailtavaa. Salonkimusiikkinakin tämän voi kuulla, mutta salonki jossa Matheson ja Mikkola soittavat kyllä hiljenee, keskustelun taustalle musiikki on aivan liian vaikuttavaa.

Musiikin hehku puhuttelee kaikkia romantikkoja. Nostalgisointiinkin levy tarjoaa oivia tykötarpeita. Jos Merikannon aikaan, kansalliseen heräämiseen, klassisen musiikin ja jazzin kehityskaariin ei kuitenkaan pysty eläytymään, jäljellä on vielä musiikin tässä-ja-nyt-vaikuttavuus. Duon intiimi kamarijazz pärjää myös ilman laajempaa viitekehystä. Se on taidokasta, tyylikästä, tunteellista ja totta.