Pesonen, Markus: Padme

1799
lukukertaa
Micro photos by Andreas Stoffels ; Cover design by Markus Pesonen.

2014 Barefoot Records BFREC038CD

1.North
2.Blessing in disguise
3.Flower of life
4.Pad me
5.Bardo
6.Funeral

All compositions by Markus Pesonen.

Recorded 12/2013 by Andreas Stoffels in Studio P4, Berlin
Mixed by Hannes Bieger
Mastered by Bo Kondren at Calyx Mastering, Berlin

Arvio: 4 tähteä

 

Mitä sanookaan levyn tiedote: ”äänimatkalla kaukaisiin paikkoihin voi kokea niin pohjoisen sisäisen maiseman ja intialaisen ruuhkan kuin viidakon villit äänet ja lempeän venäläisen bossa novan”. Kuulija voi itse kuvitella vielä paljon lisää, mutta joka tapauksessa asian ydin lienee tuossa jo seljennyt: Markus Pesosen uudessa musiikkissa tapahtuu PALJON ja monenlaista.

Niin paljon että aika ajoin heilutaan tasapainoa hakien, epävarmasti keikutellen kaaoksen partaalla. Sekin on tietysti tarkoituksellista, sillä kaaos on elementti, jota vastaan maailmasta löytyvä järki ja selkeys peilautuvat, jos ovat peilautuakseen. Pesonen johdattelee joukkonsa taitavasti päin myrskyjä, ohi karikoiden, ja välillä sentään suvantoihin lepäämään.

Elementtejä Hendectissä riittää, ja yhdentoista miehen soitinarsenaalia käytetään monipuolisesti, hienosti värittäen. Välillä nyhrätään pienellä pensselillä ohuelti väriä, mutta annas olla kun tulee roiskimisen vuoro, silloin kangas kastuu eikä työhuoneen lattiallakaan ole yhtään kuivaa kohtaa.

Hendectissä on potkua. Solistiset äänet nousevat ajoittain esille, mutta ennen kaikkea Pesonen tekee orkesterimusiikkia sanan syvimmässä merkityksessä. Voisi väittää että orkesteri on Pesosen ykkössoitin kitaran sijaan.

Mediassa on viime aikoina toitotettu miten joku juitsu on ”haastava”. Vaikeata sillä on tarkoitettu, mahdotonta usein ajateltu. Musiikkia moni sanoo haastavaksi, kun ajatus takana on: ”nyt ei pysty kuuntelemaan”. Kaiken hötön uhallakin uskaltaudun esittämään, että Hendectin musiikki on oikeasti haastavaa. Se haastaa keskittymään, yrittämään, pinnistämään, putoamaan, nousemaan kyytiin, pääsemään tunnelmaan, innostumaan, leijumaan, riemuitsemaan.

Ei Padme avaudu ohimennen askareiden ohella kuunnellen. Se vaatii täyden huomion, ja ansaitsee sen.