IKI: Lava

2052
lukukertaa
Artwork by You're Not Wrong: Sölvi Dúnn Snaebjörnsson & Suzy Attah Mikkelsen.

2014 DME 11044

1.Ynanagaga
2.Time traveler
3.Ellikvaedi
4.Lava child
5.Hamanjah
6.I built my house around you
7.Bite
8.For Aerlig
9.Elveszett Kiralynö
10.Things have changed
11.Trio

Music by IKI and Hilmar Jensson.

IKI: Kamilla Kovacs, Johanna Sulkunen, Guro Tveitnes, Anna Mose, Sofie Holm, Mia Marlen Berg, Anna Maria Björnsdóttir, Mette Skou (voc).
+ 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9: Hilmar Jensson (g)

Recorded in Sundlaugin Studio, Reykjavik, Iceland
Produced and mixed by Bjorn Gjessing, Copenhagen, Denmark
Co-produced by IKI
Mastered by Mayfield Mastering, Nashville TN

 

Arvio: 4,5 tähteä

 

Ihan kuin Johanna Sulkunen olisi opettanut IKIn laulajakollegoilleen kauneinta suomenkieltä: ”ynnä-nä-käkä” -tavuttelu on tämän levyn liikkeellelähtö.

Lauluyhtye IKI improvisoi aina, niin studiossa kuin konserteissakin. Toisin sanoen se voisi tehdä ainutlaatuisen levytyksen joka kerta kun laulajat kohtaavat toisensa.

Miten ne malttavat mielensä? Lava on nimittäin vasta yhtyeen toinen albumi. Vuoden 2011 debyytti ”IKI” palkittiin Tanskassa Grammyllä ja kiitosta tuli mediassa kautta Pohjoismaiden.

Kahdeksasta laulajasta puolet on Tanskasta, kaksi Norjasta, yksi Islannista ja Suomesta. Ruotsi hei, tässä kannattaisi olla mukana!

Kun laulajat tekevät kaiken, tapahtuu monenlaista. Välillä lauletaan kuorona, toisiin tunnelmiin sopivat paremmin bändi-instrumenttien funktioiden omiminen, bändikompin kaltaisen taustan luominen soololaulajille.

Levyn erikoisuus noin IKIn kannalta on kitaristi Hilmar Jenssonin mukanaolo. Mm. Jim Blackin AlasNoAxis-yhtyeestä tuttu Jensson kykenee hänkin tuomaan monenlaista soivaa materiaalia levylle, peruskitara vain häivähtää.

Elektronisella muokkauksella saa liki mistä tahansa liki mitä tahansa, ja kitarasta nyt etenkin, ja Jenssonilla mielikuvituskin riittää IKIn tasalle.

Oma osansa Lavan soundiin on myös äänityspaikalla. Kulttiyhtye Sigur Rosin aiemmin omistama Sundlaugin Studio on rakennettu 30-luvulta peräisin olevaan uimahalliin, ja on varmasti ainutlaatuinen miljöö musiikinteolle.

Hirmuisen vahvaksi tunnelma joka tapauksessa kasvaa, lauletaan sitten sanoilla tai ilman. IKIn laulajistosta löytyy liki pelottavaa ilmaisuvoimaa.

Ja vaikka musiikin voisi luokitella kokeelliseksikin, jokainen näistä kohtuullisen lyhyistä draamoista on ehyt ja tiivis. Ja vangitseva.

Joskus, aika harvoin sittenkin, levyn musiikki ja nimi ovat yhtä. Nyt ei voi epäillä: IKI on sulaa laavaa!