Helasvuo, Esa: Stella nova

1738
lukukertaa

2013 TUM Records TUMCD 033

1.To feel you is to love you
2.Stella nova
3.Intimacy
4.Kisumu
5.Boa noiti meu amot
6.Improwise
7.Satumaa
8.Figuring out the sky
9.Souvenir
10.Blues addiction

All compositions by Esa Helasvuo, except 7 by Unto Mononen.

Esa Helasvuo (p).

Arvio: 4 tähteä

 

Taiteiden piiristä löytyy erityisarvossa pidettyjä ”kuninkuuslajeja”. Improvisaatioon ja itseilmaisuun pohjaavassa jazzissa pianistien Finlandia-hiihto, maraton ja Tour De France on soololevy. Eikä asiaa helpota, että muuan tekijä veti tauluun kovat pohjat aikoja sitten. Keith Jarrettin Köln Concert (1975) on paitsi kollegoiden ja kriitikoiden lemmikki, myös 3.5 miljoonan myynnillään yksi maailman suosituimmista pianolevyistä.

Tämä Himalaja seisoi Jarrettin tavoin 1945 syntyneen Esa Helasvuon edessä, kun pedagogin toimeen pitkään keskittynyt pianisti alkoi taas luoda musiikkia.

Haastattelin suomijazzin pioneerien joukossa niin avantgardea kuin jazzfunkiakin tehnyttä Helasvuota kymmenisen vuotta siten, kun Edward Vesalan kanssa loihditusta hienosta Q-levystä (1977) otettiin uusintapainos. Puheeksi tuli Jarrett, jota mies sanoi suuresti arvostavansa. Samaa kaikuu Stella Nova, jonka kansitekstissä nousee esiin myös Frank Zappan vaikutus. Ehkä osin siksi tämänkin diggailema Satumaa asettuukin hyvin albumin originaaliaineksen sekaan.

Helasvuon seitsemäs on keskittynyt mielikuvamatka ja mukavan suomalaiselta soundaava lisä jazzin ja klasarin välissä lipuvien soolopianolevyjen joukkoon.