Kvalda: Blindfold

2246
lukukertaa
Cover design: VSQ/Vesa Huhtala.

2012 Kvalda/Kuu Records KUUREC001

1.You have won the day (Huhtala)
2.Blindfold (Ikonen)
3.Mrs. T (Huhtala)
4.Pilviin viety (Kujanpää)
5.Sailor (Ikonen)
6.Valssi (Kujanpää)
7.Odysseia (Kujanpää)
8.Her hour (Huhtala)
9.Ante meridiem (Kujanpää)
10.Crystal (Pulli)

Aili Ikonen (voc), Antti Kujanpää (p, harmonium), Jori Huhtala (b), Hanne Pulli (dr).

Recorded at Kallio-Kuninkala, Järvenpää, by Tommi Vainikainen
Mixed at MusicWorks by Tommi Vainikainen
Mastered at Kuu Laboratories by Tommi Vainikainen & Antti Kujanpää

Arvio: 4 tähteä

 

Kvalda on yksi Jyväskylän taannoisen kultakauden keskeisiä ilmentymiä. Aloittaessaan yhtye oli hämmästyttävän varhaiskypsä, olivathan soittajat vasta nuoria opiskelijoita. Silloin muusikoista ei vielä juuri tiedetty Jyväskylän ulkopuolella, mutta nyt kaikki jazzia seuraavat tuntevat nämä soittajat (ja laulajan).

Itse asiassa Kvaldan vokalisti Aili Ikonen on ehkä tunnetuin kaikkine Ella-virityksineen, UMO- ja TV-keikkoineen, mutta myös basisti Jori Huhtala on lyönyt varsin totaalisesti läpi monien jännittävien pikkuyhtyekiinnitysten kautta. Eikä oteta arvoa pois pianisti Antti Kujanpäältä tai rumpali Hanne Pullilta, julkisuus on vain julkisuutta.

Se olennaisin asia on Kvaldan muusikoiden yhteensopivuus ja yhteishenki. Antti Kujanpää, Jori Huhtala ja Hanne Pulli ovat yhdessä upea pianotrio. Tatsi on höyhenkeveä ja kuitenkin soitteet uhkuvat pidätettyä voimaa. Ja sitten yhtyeellä on tämä Aili Ikonen: kun Johanna Iivanaisen omin luonne on ehkä sittenkin löytymässä laulelmallisesta omasta musiikista, Ikonen on vakiinnuttamassa paikkansa kotimaisen jazzlaulun terävimpänä huippuna. Scat-improvisoijana Ikonen on ainutlaatuinen, ja nimenomaan Kvalda on se paikka, jossa laulaja on uskaliaimmillaan.

Kvaldan jännittävyys syntyy herkkävireisen yhtyesoiton ja solististen taitojen lisäksi silkasta säveltämisen taidosta. Kaikki neljä tekevät yhtyeelle musiikkia, ja tuloksen moninaisuus, monigenreisyys kautta genrettömyys, omintakeisuus ja fraasivapaus ilahduttavat alati.

Periaatteessa Kvaldan ydinjuttu on edelleen laulelmallinen taidejazz, kuten on ollut alusta lähtien. Tämän monisyisen kentän sisällä yhtyeellä on kuitenkin tilaa kehittyä, muuntua ja kasvaa, luonnollisesti, kiinnostavasti ja samalla ainutlaatuisen jäljen jättäen.

Edellinen artikkeliMopo: Jee!
Seuraava artikkeliHERD: Live!!
Jaa