Sumelius, André: A week ago today

1880
lukukertaa

Dayna Stephens, André Sumelius, George Kontrafouris, Teemu Viinikainen
Prophone PCD 110

1.Paterson Falls (Stephens)
2.The ritual and the blues (Kontrafouris)
3.Our world (Stephens)
4.Doctor Wong’s bird song (Stephens)
5.Pacific coast highway (Sumelius)
6.Dah dot dah (Stephens)
7.Village nights (Sumelius)
8.A week ago today (Stephens)

Dayna Stephens (ts), Teemu Viinikainen (g), George Kontrafouris (org), André Sumelius (dr).

+ 4: Mikko Innanen (as)

Produced by André Sumelius
Engineer: Lotta Westermarck
Mixed by Kimmo Antilainen
Mastered by Svante Forsbäck

Arvio: 4 tähteä

Yhdysvallat, Kreikka ja Suomi ovat edustettuina rumpali André Sumeliuksen kasaamassa kvartetissa. Sumelius tutustui Amerikan-vuosinaan saksofonisti Dayna Stephensiin, ja sai nyt vihdoin toteutettua haaveensa roudata Stephens Suomeen soittohommiin. Kitaristi Teemu Viinikaisen ja urkuri George Kontrafouriksen kanssa Sumelius on tehnyt jo pitkään yhteistyötä, joten bändi rakentui helposti.

Kontrafouris hoitaa Hammondillaan bassot, Mikko Innanen vierailee yhden kappaleen verran Stephensiä tukemassa. Isoja apuja amerikkalainen ei kaipaa, hän on erittäin tyylikäs, mieluusti puhtaaseen soundiin ja kaunosieluiseen ilmaisuun taipuva soittajasielu. Kun myös suurin osa kappaleista on Stephansin käsialaa, hän nousee levyn johtohahmoksi, vaikka myös Kontrafouris ja Viinikainen saavat paljon soolotilaa.

Bändin meno on melkoisen letkeätä ja rentoa, kiirettä ei pidetä, keskitempoiset groovet hallitsevat, ja balladiosastolla sukelletaan hyvinkin syville vesille. Levyllä ei ole varsinaisia kohokohtia, sillä melodinen musiikki on tasavahvaa, ja samaten solistit liitelevät samoissa sfääreissä. Soolot ovat vähän pidättelevällä tavalla intensiivisiä, pienestä alakuloisuudesta huolimatta niissä on aina tunnetta mukana. Tasaisuus on siis tasavahvuutta, tähän ei oikein kykene kyllästymään.