Martti Vesala Quintet konsertoi Sibelius-Akatemiassa

1216
lukukertaa
Kuva: Taavetti Alin.
Kuva: Taavetti Alin.

Martti Vesala Quintet on nuorista suomalaisista jazzin huippuammattilaisista koottu yhtye, jonka tyylillisenä lähtökohtana on Miles Davisin 1960 -luvun kvintetin dynaaminen soundiestetiikka, avantgarde -vaikutteet sekä saksofonisti/säveltäjä Wayne Shorterin elegantti sävelkieli.

Konsertin ohjelmisto koostuu Martti Vesalan originaalisävellyksistä, sekä kahdesta 1960-luvulla sävelletystä, syystä tai toisesta vähemmälle huomiolle jääneestä modernin jazzin helmestä. Sävellyksissään Vesala on lähtenyt rohkeasti haastamaan esiin uusia puolia trumpetisti- ja säveltäjäpersoonastaan reflektoimalla tyyliään esikuviensa Shorterin ja Davisin sävelkieliin.

Vaikka yhtye kantaa Martti Vesalan nimeä, konsertissa pääosaan nousee taitavien soittajien välinen ryhmätyö. Sovituksissaan Martti Vesala on hyödyntää modernin instrumentaalijazzin perusyksikköä, trumpetti, tenorisaksofoni, piano, basso & rummut -kvintettikokoonpanoa mahdollisimman monipuolisesti. Yhtyesoiton ja solisti-osuuksien kesken on pyritty löytämään juuri oikea annostelu, jossa nämä kaksi elementtiä parhaiten pitävät yllä musiikin liikettä.

…..

Tänä keväänä Sibelius-Akatemian Jazz-osastolta Musiikin Maisteriksi valmistuva trumpetisti/säveltäjä Martti Vesala (s. Jyväskylä, 1981) aloitti opintonsa Nordic Master in Jazz -ohjelmassa syksyllä 2008. Ohjelma sisälsi opintoja Sibelius-Akatemian lisäksi Århusin Royal Academy of Music:issa (Tanska) sekä Tukholman Kungliga Musikhögskolanissa (Ruotsi).

Trumpetisti Martti Vesalan tärkeimpiä esikuvia ovat Woody Shaw, Clifford Brown, Freddie Hubbard ja Wynton Marsalis. Säveltäjänä häntä innoittavat erityisesti Kenny Wheeler ja Wayne Shorter. Hänen sävellyksiään ovat esittäneen mm. Århusin Klüver’s Big Band (Tanska), kungliga Musikhögskolanin Big Band (Ruotsi) sekä Jyväskylä Big Band.

Martti Vesala on opiskellut trumpetinsoittoa mm. Tim Hagansin (USA), Ingrid Jensenin (USA), Peter Asplundin (Ruotsi), Karl Olandersonin (Ruotsi), Magnus Broon (Ruotsi) sekä Jakob Buchananin (Tanska) johdolla. Suomalaisista trumpetisteista häntä ovat opettaneet mm. Mikko Pettinen, Tero Saarti, Teemu Mattsson ja Esko Heikkinen. Sävellysopinnoissaan häntä ovat ohjanneet mm. Kari Heinilä, Ann-Sofi Söderkvist (Ruotsi) sekä Rich Shemaria (USA).

Martti Vesala toimii tällä hetkellä Helsingissä freelance-trumpetistina. Muista hänen tällä hetkellä aktiivisista kokoonpanoistaan mainittakoon Maratone Quintet, joka on esiintynyt mm. Getxo international Jazz Group competition 2010 -jazzyhtyekilpailun finaalissa (Espanja) sekä DølaJazz 2010 -festivaaleilla (Lillehammer, Norja).

Martti Vesala Quintet: Martti Vesala (tp, fl-h), Petri Puolitaival (ts, fl), Joonas Haavisto (p), Juho Kivivuori (b), Ville Pynssi (dr)
6.4.2011 klo 19.00
Sibelius-Akatemian kamarimusiikkisali
liput: 10/7 € ww.lippu.fi / p. 0600 900900 tai tuntia ennen ovelta