Pellinen, Mikko: Personal

1668
lukukertaa

Mikko Pellinen Mini Big Band: Personal
MPCD 001

Design: V-T Lahti.

1.95 years
2.Recalling
3.Abyss
4.Ykspihlaja
5.Aava
6.Sky high

All music written and arranged by Mikko Pellinen.

Janne Toivonen (tp, fl-h), Jussi Kannaste (ts, ss, fl), Petteri Hietamäki (as, ss), Kasperi Sarikoski (tb), Joonas Haavisto (p), Mikko Pellinen (b), Ville Pynssi (dr), Aarne Riikonen (perc).

Recorded 9/2009 by Miikka Huttunen at Finnvox
Mixed by Miikka Huttunen at Neomusic
Mastered by Svante Forsbäck at Chartmakers
Produced by Mikko Pellinen

Arvio: 4 tähteä

Osuvasti nimetty bändi, Mikko Pellisen kahdeksikko on mieluummin mini big band kuin oktetti. Pellinen tavoittelee siis tietoisesti isoa ja muhkeata sointia, soittajille ei juuri vapaavuoroja jaella, vaan esimerkiksi puhaltajat työllistetään hyvin, usein myös kaverin soolon aikana.

Pellisen säveltämä musiikki on jo teemoiltaankin toistuvaa kuuntelua kestävää, mutta ennen kaikkea sekä Pellisen sovittajantyö että soittajien kädenjälki edustavat äärimmäisen professionaalia tasoa. Orkesteri soi kokonaisuutena hienosti. Mikka Huttunen on tehnyt jälleen moitteetonta työtä, ja tallentanut ison yhtyeen soinnin miellyttävän pehmoisena.

Pellinen osoittaa osaltaan, että Suomessa tehdään edelleen taiteellisesti täysipainoista mainstreamia. Muusikon käsityöammatti on levyllä kunniassaan, ja yhteistyötaitojen osoittamisen lisäksi soittajat pääsevät vuorollaan esittäytymään solisteina. Esimerkiksi Jussi Kannasteen umpityylikkään saksofonitaiteen tai Joonas Haaviston lyyrisesti kevytsvengaavan piano-otteen ystävillä on monia ilonaiheita minibigband-kontekstissakin.

Musiikki on sekä rakenteiltaan että rytmityksiltään vaihtelevaa. Aika ei siis tule pitkäksi, vaikka kiihkeimpiin intentiteetteihin ei pyritäkään. Emotionaalisen iskevyyden sijaan levyn perusarvot ovat leppoisassa fiilistelyssä, balladikerronnassa ja letkeässä rullauksessa, ja näinkin on oikein hyvä.