Heinilä, Kari & Kalima, Kalle: Stilleben

2423
lukukertaa

2010 Abovoice 1015

Photo: Timo Kelaranta ; Design: Arja Heinilä.

1.Conversations with Mr Wind-up-bird (Kalima)
2.Nachtmusik (Heinilä)
3.Cycle of songs (Heinilä)
4.Miss unknown Soldier (Kalima)
5.Blau, grün und etwas violet (Heinilä)
6.Stilleben (Heinilä)
7.W.T.L. suite (Heinilä & Kalima)
8.Napetit (Kalima)
9.Blood count (Billy Strayhorn)

Kari Heinilä (fl, a-fl, b-fl), Kalle Kalima (g).

Produced by Niklas Winter
Produced originally for YLE by Veli-Pkka Heinonen
Recorded 3/2008 and mixed by Jukka Viri at YLE Studio M1
Mastered 3/2010 by Niklas Winter and Martti Wallasvaara

Arvio: 3,5 tähteä

Pitkäkestoisen UMO-uransa ohella Kari Heinilä on kulkenut omia teitään saksofonistina ja huilistina. Hän ei ole jähmettynyt jazzin sisälle, vaan sekä nykytaidemusiikki että etnopohjasta irronnut ”imaginaarinen” kansanmusiikki ovat olleet hänen mielenkiintonsa kohteita. Viritykset ovat hyvin usein olleet pienimuotoisia, kuten nytkin tämä duo kitaristi Kalle Kaliman kanssa. Berliinissä asuva Kalima on tullut tunnetuksi hillittömänä sähkökitaristina, jonka projekteista monet ovat olleet hengeltään avantgardistisia. Tällä kertaa Kalima soittaa vain akustista kitaraa. Kun Heiniläkin keskittyy huiluihin, saattaisi duolta odottaa herkkää kamarimusiikillista otetta. Kaksikon musisoinnissa on kuitenkin silkoisuuden sijasta dramaa, voimaa ja karismaa. Vaikuttava työ jazzin ja nykytaidemusiikin väliseltä harmaalta alueelta.

Arvio on julkaistu myös BTJ Finland Oy:n BTJ Kirjossa 11/2010.