Rautio, Joonatan: Commitment

2084
lukukertaa
Photo: Maarit Kytöharju ; Design: Armand Alcazar.

Joonatan Rautio Trio
2010 Prophone PCD 104

1.Mutual (Rautio)
2.Kabul (Rautio)
3.Quiet boy (Rautio)
4.New morning (Rautio)
5.Weaver of dreams (Victor Young)
6.Tetragon (Joe Henderson)
7.Transition (Rautio)
8.Commitment (Rautio)

Joonatan Rautio (ts, ss), Ville Herrala (b), Joonas Riippa (dr).

Recorded 3/2010 by Julius Mauranen at Magnusborg Studios
Mixed by Julius Mauranen at Studio Kekkonen
Mastered by Svante Forsbäck at Chartmakers

Arvio: 3,5 tähteä

 

Jazz-saksofonistille basson ja rumpujen täydellistämä trio on kiehtova ja pelottava kapistus. Vapaus sointusoittimien kahleista houkuttelee, mutta haastetta tuo päällimmäisen soolosoittimen tuoma vetovastuu: miten pitää yllä yleisön mielenkiinto koko keikan ajan tai säilyttää jännite levyllisen mitan.

Ennen Rautiota trio-siipiään ovat suomalaisista saksofonisteista menestyksekkäästi kokeilleet mm. Juhani Aaltonen, Pepa Päivinen, Esa Pietilä ja viimeksi Olli Ojajärvi. Teknisesti huipputaitava Rautio liittyy onnistujien joukkoon. Edellämainitun nelikon syvyyttä hän ei tavoita, mutta tilaa ja tilausta löytyy varmasti myös tällaiselle nuorten taitureiden svengaamiselle, joka iisin ja monimutkaisen välillä liikkuessaan säilyttää aina irtonaisuutensa.

Commitment on Prophonen Finnish Jazz -sarjan ensimmäinen levy.

Arvio on julkaistu myös BTJ Finland Oy:n BTJ Kirjossa 10/2010.