Kalima, Kalle & K-18: Some kubricks of blood

1732
lukukertaa

2009 TUM Records TUM CD 022

Kalle Kalima & K-18: Some kubricks of blood

Cover art: Juhana Blomstedt ; Photo: Jukka Mykkänen ; Design: Juha Lökström & Santtu Parikka.

1.Overlook hotel
2.Hal 9000
3.Room 237
4.Overlook bar
5.Korova milk bar
6.Parris Island
7.Dugan Manor House
8.Earth light room
9. Shining

All compositions by Kalle Kalima except 7 by Kalle Kalima & Teppo Hauta-aho.

Kalle Kalima (g), Mikko Innanen (as, ss, bs), Veli Kujala (acc), Teppo Hauta-aho (b)

Music produced originally for YLE by Veli-Pekka Heinonen
Executive producer: Petri Haussila
Recorded 1/2007 at YLE Studio M1 by Jukka Viiri
Mixed and mastered by Henrik Otto Donner & Esa Santonen at DER, Tammisaari

Arvio: 4 tähteä

Kitaristi Kalle Kalima törmäsi elokuvaohjaaja Stanley Kubrickiin aivan sattumalta. Luppoaika keikkamatkalla Belgiassa vei Kaliman Kubrick-näyttelyyn, jossa suurimman vaikutuksen teki se tapa, jolla ohjaaja avustajineen pyrki rakentamaan aivan uuden maailman jokaista elokuvaansa varten. Kokemus innoitti Kaliman sävellystyöhön, jossa lähtökohtana olivat tietyt Kubrickin elokuvien tapahtumapaikat.

Kalimaa kiehtoi Kubrickin elokuvissa myös klustereita ja mikrointervalleja hyödyntävän nykytaidemusiikin käyttö. Kun kitaristi alkoi koota yhtyettä Kubrick-projektia varten, hän kuuli Veli Kujalan uudesta vallankumouksellisesta soittimesta, mikrotonaalisesta harmonikasta, joka sopii täydellisesti tavoiteltuun henkeen. Kalima ajatteli myös kamarimusiikillista aspektia jättämällä rummut pois kokoonpanosta.

Jännittävässä lopputulemassa yhdistyvät jazzin improvisaatio, nykytaidemusiikin harmoniset maisemat ja avantgarderockin tehot. Ja siinä seassa se Kujalan harmonikka on todella hurjaa kuultavaa! Ongelmia tosin ei ole muillakaan muusikoilla silloin kun atonaalisiin myrskyihin pelotta syöksytään. Jos genreluokituksilla on jotain merkitystä, Kaliman elokuvalliset visiot ovat ehkä lähempänä nykytaidemusiikkia kuin jazzia. Tärkeintä on kuitenkin hieno jäsentäminen ja kokonaisuuksien taju monenlaisia mielenmaisemia luodattaessa.