Aaltonen, Juhani: Conclusions

2147
lukukertaa

2009 TUM Records TUM CD 021

Juhani Aaltonen Quartet: Conclusions

Cover art: Juhana Blomstedt ; Photo: Jukka Mykkänen ; Design: Juha Lökström & Santtu Parikka.

1.Shimmer of fallen stars (Haarla)
2.Ronda (Aaltonen)
3.Rautapallo (Krokfors)
4.Blessing (Haarla)
5.Good old times (Aaltonen)
6.Agape (Haarla)
7.Never ending sea (Krokfors)
8.Consolation (Aaltonen)
9.Reflections (Aaltonen)
10.Ice breaking (Haarla)

Juhani Aaltonen (ts, fl, a-fl), Iro Haarla (p, harp), Ulf Krokfors (b), Reino Laine (dr)

Produced by Petri Haussila
Recorded 8/2008 at Mango Studios, Porvoo, by Esa Santonen
Mixed and mastered by Henrik Otto Donner & Esa Santonen at DER, Tammisaari

Arvio: 4 tähteä

74-vuotias Juhani Aaltonen teki pitkän luovan tauon jälkeen paluun jazzin pariin tämän vuosituhannen alussa. Aaltosen kypsän iän huippukaudella tärkein yhtye on ollut oma trio, jossa konkarifonistia ovat säestäneet basisti Ulf Krokfors ja rumpali Tom Nekljudow (myöhempinä aikoina Reiska Laine). Merkittävä on ollut myös toinen trio, Nordic Trinity, yhdessä kitaristi Mikko Iivanaisen ja rumpali Klaus Suonsaaren kanssa.

Viime aikoina Aaltonen on lisännyt yhtyerepertuaariaan muokkaamalla triostaan sekä pienemmän että suuremman yksikön. Power Duossa Aaltonen keikkailee yhdessä Laineen kanssa, ja nyt ensimmäisen levynsä julkaisevassa kvartetissa on uutena jäsenenä mukana pianoa ja harppua soittava Iro Haarla. Uutuuden kolmella kappaleella Aaltonen tunnelmoi huilulla, muualla saamme nauttia ikämiehen syvän emotionaalisesta tenorisaksofonista. Haarlan luonnonkokemuksista innoituksensa saaneet sävellykset ja hauras piano vievät musiikkia pohjoisen harmaisiin, jylhänkauniisiin sfääreihin. Kvartetti puhaltaa hienosti yhteen hiileen, tunnelmat ovat suggeroivan tiiviitä.

Arvio on julkaistu myös BTJ Finland Oy:n BTJ Kirjossa 2/2010.