Hietanen, Pentti: Homecoming

2210
lukukertaa

Pentti Hietanen Jazz Ensemble: Homecoming
2009 PH-Production CD001

Pentti Hietanen: Homecoming

Photo: Jukka Vatanen ; Design: Kulosaari Group.

1.Irwin
2.Festival blue
3.Chile
4.Pilvi
5.Stop to think for a while
6.April moon
7.Boiling point
8.Saturday afternoon
9.Homecoming

All compositiions by Pentti Hietanen.

Pentti Hietanen (p), Joonatan Rautio (woodwinds), Jukka Eskola (tp, fl-h), Antti Lötjönen (b), Joonas Riippa (dr)

Recorded and mixed 5/2009 at Soundtrack Studios, Helsinki
Engineered by Marko Kataja
Mastered by DER, Tammisaari

Arvio: 4 tähteä

Pianisti, säveltäjä Pentti Hietasen kuumimmat jazzvuodet ajoittuvat 1960- ja 70-luvuille. 60-luvun alussa Hietanen soitti pianoa Christian Schwindtin ja Otto Donnerin yhtyeessä, vuosikymmenen loppupuolella Eero Koivistoisen kvartetissa. Näinä aikoina Hietanen oli myös Pori Jazzin vakioesiintyjä joko omalla yhtyeellään tai trumpetisti Ted Cursonin taustalla. Sittemmin tahti on harvennut, mutta jazzia Hietanen ei ole hylännyt missään vaiheessa. 80- ja 90-luvuilla Hietanen esiintyi lähinnä Helsingin klubeilla ja tämän vuosituhannen alussa pianisti perusti jälleen uuden yhtyeen, Pentti Hietanen Jazz Ensemblen. Vuonna 2007 kokoonpanoksi vakiintui nyt levylläkin esiintyvä ryhmä.

Jazzveteraanin levyllä soittavat nuoret huiput eläytyvät niin, että musiikki kuulostaa soundeja myöten 60-luvulta. Kun taitoa on tarpeeksi, voi näköjään taikoa esiin vaikka ajan patinaa. Melodiseen mainstreamiin luottavan levyn henki on leppoisan rauhallinen. Nyt kun traditionalistisia äänenpainoja kuulee nuorten soittajien suunnalta enemmän kuin aikoihin, Hietasen levy erottuu nuorten omista tekemisistä juuri tuon paineettoman hötkyilemättömyyden kautta. Kiihkeät elämänrytmit ovat vaihtuneet seniorikansalaisen rauhallisempaan tarkkailuun.

Osa levyn tunnelmallisuudesta syntyy varmasti myös siitä kunnioituksesta, jota nuoret soittajat tuntevat kokeneempaa kohtaan. Jazzissa sukupolvet sekoittuvat tehokkaammin kuin juuri missään musiikinlajissa, mutta kuvittelisin että on aina yhtä hienoa päästä soittamaan edellisten sukupolvien merkkimuusikoiden kanssa.

Hietasen sävellyksissä on kevyttä tarttuvuutta, ja useimmiten klassinen teema-soolot-teema-kaava pitää kappaleet yhtenäisinä. Tämän helppotajuisuuden parina myös yhtyeen svengissä on ilmavuutta ja vapautuneisuutta. Puhallinsolistit, saksofonisti Joonatan Rautio ja trumpetisti Jukka Eskola, pääsevät maalailemaan kauniita. Turboruuvia ei väännetä, vaan soolot viimeistellään nätisti ja tunteella. Hietasen oma pianonsoitto on tuon leppeähenkisyyden ankkuri sooloja myöten.

Pentti Hietanen Jazz Ensemble on ilmiselvästi sillanrakentaja, jolle voisi kuvitella paljonkin työtilaisuuksia. Perinnejazziin painottuvilla festivaaleilla yhtye olisi se varovainen viittaus tuoreempiin kehityskulkuihin, nykyjazziin keskittyvillä juhlilla PHJE voisi olla se aina tarpeellinen yhteys modernin jazzin juurille.