Pohjola, Verneri: Aurora

1730
lukukertaa

2009 Texicalli Records TEXCD 094

Pohjola, Verneri: Aurora

Photos: Jori Grönroos ; sleeve by A. Eerikäinen.

1.Akvavit
2.For three
3.Askisto
4.Boxer diesel
5.Spirit of S
6.Colossus
7.Concierto de Aranjuez amour
8.At the end of this album

All music composed by Verneri Pohjola, except 7 by Joaquín Rodrigo.

Verneri Pohjola (tp), Juhani Aaltonen (fl), Pepa Päivinen (a-fl, b-cl), Ilmari Pohjola (tb), Aki Rissanen (p), Pekka Pohjola (b), Antti Lötjönen (b), Ville Herrala (b), Joonas Riippa (dr), Mika Kallio (dr), Olavi Louhivuori (dr), Antti Tikkanen (v), Minna Pensola (v), Atte Kilpeläinen (vla), Tomas Djupsjöbacka (vc).

Produced by Verneri Pohjola
Recorded at Finnvox by Mikko Raita
Mixed by Mikko Raita at Studio Kekkonen
Mastered by Svante Forsbäck at Chartmakers

Arvio: 4,5 tähteä

Trumpetisti Verneri Pohjola on noussut nuoren jazzsukupolven johtotähdeksi. Monipuolinen soittaja ei kaihda rockia tai uutta soulia, ja jazzin puolella hienoa jälkeä on syntynyt esimerkiksi Ilmiliekki Quartetin riveissä.

Pohjola on ollut näyttävästi esillä myös suurten orkesteriteosten solistina, Kerkko Koskisen ja Iro Haarlan UMO-konserteissa. Aurora-levy on muutaman vuoden kypsyttelyn tulos. Pohjola on saanut esikoissoololleen ison joukon lempimuusikoitaan, ja kertoo halunneensa antaa heille mahdollisimman paljon vapauksia.

Toinen keskeinen periaate on ollut teoslähtöisyys: Pohjola ei ole tavoitellut yhtenäistä linjaa, vaan lähestyy jokaista sävellystään yksilönä. Näin levylle on kerääntynyt sekä materiaaliltaan että keinoiltaan hyvin vaihteleva teosjoukko.

Jousikvartetti istuu sovituksiin saumattomasti, Pohjolan trumpetti nousee esille, ei dominoivana, vaan aina musiikillisesti hyvin perusteltuna. Vaikka 2009 on vasta alussa, tämän levyn voi jo takuuvarmasti laskea vuoden tärkeimpien jazzjulkaisujen joukkoon.

Arvio on julkaistu myös BTJ Finland Oy:n BTJ Kirjossa 4/2009.