Krokfors, Uffe: The incense of all our prayers

1794
lukukertaa
Krokfors, Uffe: The incense of all our prayers
Cover: Thomas Törnroos.

2008 Krokfors UK001

1.When in doubt
2.Sång för Velu
3.Korpens nattliga flykt
4.Vindflöjel
5.Lycka
6.Breaking free
7.Spring flower
8.Rauha
9.The incense of all our prayers

All compositions by Krokfors, except 2 by Iro Haarla.

Uffe Krokfors (b)

Produced by Antti Hytti Recorded by PP Kortelainen
Mixed by PP Kortelainen, Uffe Krokfors
Mastered by Marko Kataja, Mango

Arvio: 4 tähteä

 

Kontrabasisti Uffe Krokfors painotti viimevuotisessa Jazzrytmit-lehden haastattelussa osaamisen merkitystä vapaassa improvisaatiossa ja korosti sitä, ettei mikä tahansa kolistelu tee online casinos henkilöstä pätevää free-soittajaa. Tuoreella levyllään hän tuo oman näkemyksensä improvisoinnista esiin paljastavammin kuin koskaan ennen – soolona.

Jazzmusiikissa soololevyn tekeminen on haastava laji, joka on synnyttänyt monia kuolemattomia mestariteoksia, viime joulukuussa kuolleen pianisti Oscar Petersonin esityksistä kitaristi Joe Passin Virtuoso-sessioihin. Kontrabasso on toki vielä vaativampi sooloinstrumentti – sillä ei pysty käsittelemään harmonioita niin helposti kuin kitaralla, puhumattakaan yhtäaikaisesta soolosoitosta ja säestämisestä pianistien tapaan. Viimeisessä kappaleessa Krokfors tosin säestää itseään päällekkäisäänitysten avulla.

Krokfors on onnistunut työssään hienosti: improvisaatioiden ja mietiskelevien sävellysten kokonaisuus on puhutteleva ja lämmittävä. Improvisaatioista kolme on saanut inspiraationsa Eino Leinon runoista – näistä ”Korpens nattliga flykt” tuntuu saavan kontrabasson sielun erityisen hyvin esiin. Improvisaation tarkoitus on kehitellä musiikillisia ideoita soittohetkellä, säveltää reaaliajassa.

Siksi on ilahduttavaa kuulla soittajaa, joka kykenee vapaassa soitossa spontaaniin melodioiden kehittelyyn eikä pelkkään kakofoniaan. Tätä levyä on saatavissa Digeliuksesta. Syventykäämme kuuntelemaan aistillista kontrabasson soittoa.