Saari, Jarmo: A tribute to Finnish cinema

1665
lukukertaa

Jarmo Saari Filmtet: A tribute to Finnish cinema
2001 EMI Finland 0724353650728

Saari, Jarmo: A tribute to Finnish cinema

Photography: Riitta Sourander ; Cover art: Jyrki Loukkaanhuhta.

1.Prologi (Saari)
2.Rilluma-rei! (Toivo Kärki)
3.Sinua, sinua rakastan (Kaj Chydenius)
4.Lasisydän (Jaakko Salo)
5.Lumikuningatar (Jukka Linkola)
6.Pääskytorni (Otto Donner)
7.Sota ja rauha (Juha Tikka, Tuomas Kantelinen)
8.Klaani/Juha (Anssi Tikanmäki)
9.Akselin ja Elinan häävalssi (Heikki Aaltoila)

Jarmo Saari (g, voc, theremin), Pepa Päivinen (ss, ts, bs, b-cl, fl), Seppo Kantonen (keyb, acc), Hannu Rantanen (b), Marko Timonen (dr, perc)
1: Elina Salo (voc)
3, 4, 8, 9: Petri Keskitalo (tu)
7, 8: Olli Haavisto (pedal steel)

Produced by J-P Virtanen
Recorded at Hitsville IV and mixed at Liiteri by E sa Santonen
Mastered at DER by Otto Donner

Arvio: 4 tähteä

Elokuvasävelmät alkavat joskus elää omaa elämäänsä elokuvan ulkopuolella. Näin online casinos on jo aiemmin käynyt joillekin kappaleille, joita Jarmo Saari on sovittanut uudestaan tälle levylle. Kansivihkoon on moitteettomasti merkitty elokuvat, joista sävelmät on poimittu. Täten näitä elokuvia on helppo lähteä etsimään, jos Filmtetin musiikki herättää niihin kiinnostuksen. Alaan aiemmin perehtyneille voi olla mielenkiintoista tehdä vertailua alkuperäisten kappaleiden ja Jarmo Saaren sovitusten välillä. Puutteellisen elokuvatuntemukseni vuoksi kaikkien sävelmien alkuperäisversiot eivät palaudu mieleeni. Joka tapauksessa tämä levy toimii erinomaisesti kuuntelumusiikkina. Stereoiden kaukosäätimen kelausnapille ei ole käyttöä kuuntelun aikana.

Tästä musiikista löytyy samoja elementtejä kuin tunnetusta XL-yhtyeestä, jonka kanssa Saari on useiden vuosien ajan tehnyt hyvää tuotantoa. Saari lienee saanut enemmän huomiota säveltäjänä/ sovittajana kuin kitaristina. Tässäkään ei kitarasooloilla brassailla. Tarvittavaa improvisointia levyltä löytyy kuitenkin mm. puhaltaja Pepa Päiviseltä. Päällimmäisenä mietityttää, miten Saari saa aina pienten kokoonpanojen kanssa musiikin kuulostamaan näin isolta.

Anssi Tikanmäki on mielestäni aina ollut huippusäveltäjä. Kaurismäen veljesten elokuvista poimitut kappaleet kuulostavat mainioilta tässäkin. Saari on tehnyt myös renkutuksesta taidetta kekseliäällä ”Rilluma-rei” -versiollaan (säv. Toivo Kärki). Pidän kohokohtana kappaletta ”Sota ja Rauha”, jossa versioidaan Talvisodan ja Rukajärven tien teemoja (säv. Juha Tikka ja Tuomas Kantelinen). Biisi on hyvä esimerkki siitä, minkälaista on syvällinen tunne musiikissa. Äänen laatu on levyllä muutenkin moitteeton, mutta Saaren kitarasaundi on poikkeuksellisen hieno nimenomaan tässä kappaleessa. Volume swell -efektit, sustain ja lievästi yliohjattu mutta ei sahalaitasäröinen ääni laittavat kitaran laulamaan.