Niki’s Four Jazzmen featuring Marle Mikkola: Swinging new moods

1842
lukukertaa

2002 Guarda GNFJ 0207

Niki's Four Jazzmen featuring Marle Mikkola: Swinging new moods

Photo: Matti I. Korhonen ; Cover: M. Hintsanen.

1.Happy Sunday (Lundstén)
2.Be more simple (Nikitin)
3.Try to fly (Lundstén)
4.Summerdream (Lundstén)
5.Irish coffee (Nikitin)
6.Tapanila Station (Nikitin)
7.Niki’s mood ((Nikitin)
8.West Point (Nikitin)
9.”99″ (Lundstén)
10.Satin latin (Lundstén)
11.Blue camel (Nikitin)
12.Last time (Lundstén)
13.Let’s say goodnight (Nikitin)

Marle Mikkola (voc), Valeri Nikitin (p), Hemming Lundstén (sax), Ilkka Hopia (b), Boris Panschin (dr)

Recorded and mixed by Harri Sutinen & Pertti Kärkkäinen
Recording mobile unit by Juha Siirilä
Mastered at Studiopop Finland by Jorma Hämäläinen
Technical support Kari Ikonen

Arvio: 1,5 tähteä

Käsillä on melkoisen harvinainen tapaus: kotimainen swingpohjainen levy, jonka kaikki kappaleet ovat yhtyeen omaa tuotantoa. Sävellysvastuu jakautuu lähes puoliksi pianisti Valery Nikitinin ja saksofonisti Hemming Lundsténin kesken.

Marle Mikkola laulaa levyllä neljä itse sanoittamaansa viisua, muuten toimitaan instrumentaalipohjalla. Mikkolalla on kantava ja kestävä ääni, joka sopii hyvin näiden laulujen viihdemusiikkiin kallistuvaan lähestymistapaan. Mikkolan laajaa vibratoa vierastan, mutta sinänsä laulukappaleet tulevat kyllä levyllä tarpeeseen.

Instrumentaaleissa kvartetti tavoittelee iloista ja menevää swingiä bluesahtavin ja latinalaisin sävytyksin, unisonot pilkahtavat siellä täällä osoittamaan, että sovituksiin on nähty vaivaa, mutta kokonaisuus jää lopulta mukavalle harrastajatasolle. Sävellykset ovat sittenkin vaatimattomia, ja kompin svengi ontuilee hitusen joka osaltaan. Huomauttamista löytyy myös soundeista, sillä Lundsténin pelkistetyn rohea saksofoni ja Nikitinin sliipatut keyboardsoundit eivät läheskään aina kohtaa tyydyttävästi.

Tälle yhtyeelle löytyy epäilemättä tarvetta ja kysyntää vanhenevan ja vähenevän swing-sukupolven joukosta, mutta uusia ystäviä perusjazzille tällä konseptilla tuskin pystytään käännyttämään.