Olmarin Unioni: Peaceful means

1547
lukukertaa

2005 Alba Records ABCD 215

Olmarin Unioni: Peaceful means

1.Morning mood (Rauhala)
2.Try not (Orpana)
3.Illalla valkea kyyhky = The white dove at the window (Rauhala)
4.Wait and see (Järvinen)
5.Peaceful means (Järvinen)
6.Simple things (Orpana)
7.Waltz for a baby girl (Rauhala)
8.Reverence (Rauhala)
9.A man with the bell (Rauhala)

Masa Orpana (ts, ss), Ville Rauhala (b), Saku Järvinen (p), Mikko ”Olmari” Järvinen (dr).

Studio: Studio JJ, Tampere, 5/2005
Tuottaja = Producer: Olmarin Unioni
Executive producer: Timo Ruottinen
Äänittäjä = Engineer: Juuso Nordlund, Studio JJ
Miksaus = Mixing: Juuso Nordlund
Masterointi = Mastering: Minerva Pappi, Finnvox

Arvio: 3 tähteä

Tamperelaisen jazzskenen perusbändi on ehtinyt jo toiseen levyynsä. Olmarin soittajat ovat selvästi hyvässä sävellysvauhdissa, ja siten uusi levy on näinkin pian esikoisen, vuoden 2004 ”Original Finnish Jazz” -levyn jälkeen hyvin perusteltu.

Levyn kappaleet ovat tällä kertaa kaikki omaa tuotantoa. Yhdeksästä sävelmästä viisi on basisti Ville Rauhalan käsialaa, kun saksofonisti Masa Orpana ja pianisti Saku Järvinen merkkauttavat kumpikin kaksi kappaletta mieheen.

Suuria yllätyksiä Olmarilla ei ole tarjolla, mutta toisaalta kaikki biisit ovat laadukasta jazzin valtavirrassa kulkevaa perustavaraa, taso ei notkahda missään vaiheessa. Parasta yhtyeen soitossa on pieteettinen nöyryys: se malttaa pysyä tunnelmassa, edetä rauhassa, keskittyä kunkin sävellyksen henkeen. Näin ilmaisu on tyylikkään yhtenäistä ja hyvin kasassa.

Samalla Olmarin tekemiset ovat aavistuksen puhdittomia, sillä siinä missä kaunosieluinen puhaltelu käy hyvin levyn moniin nätteihin balladeihin, menevimmistä soitteista tuntuu puuttuvan sitä jotakin.

Nimikappale ja pari muutakin balladia ovat hienoa yöradiojazzia, mutta keikoilla bändin sietää varoa, ettei sen musiikki unohdu taustalle. Vahvempaa energiaa ja voimakkaampaa otetta, itseluottamusta ja uskallusta Olmarin Unionin pitää jostakin kaivaa esiin, ettei niin onnettomasti pääse käymään.