K/O/Q: First draft

1695
lukukertaa

2005 Terravox TVXCD-002

Photos: Maarit Kytöharju ; Cover design: Famous Oy/AGVO.

1.Black (Kannaste)
2.Hard bop (Kannaste)
3.It bothers (Lehtonen)
4.Lamentation (Kannaste)
5.Que dois je faire (Kannaste)
6.Draft #2 (Ojajärvi)
7.Some blues (Lehtonen)
8.And I still miss it (Kannaste)
9.Blue (Lehtonen)
10.El Diablo (Kannaste)

Jussi Kannaste (sax), Oli Ojajärvi (sax), Ville Huolman (b), Jussi Lehtonen (dr)

Recorded 6/2004 Kallio-Kuninkala
Mixing Hip Studios by Tommi Vainikainen & Julius Mauranen
Mastering Svante Forsbäck

Arvio: 4,5 tähteä

K/O/Q on nimensä virtaviivaistanut Kannaste-Ojajärvi Quartet. Se on yksi viime vuosien hienoimmista bänditulokkaista. Joulukuussa 2004 kvartetti säväytti Jazzliiton kiertueella ja nyt on vuorossa ensimmäinen levy.

Jo veteraaniksi laskettava basisti Ville Huolman ja nuorten rumpaleiden ykköskastiin kuuluva Jussi Lehtonen tekevät kautta levyn vaihtelevaa, loistokasta rytmityötä. Tämän bändin ominaisleima syntyy kuitenkin kahden tenorisaksofonistin yhteispelistä. Jussi Kannaste ja Olli Ojajärvi ovat sopivan erilaisia ja sopivan samanlaisia muodostaakseen ihanteellisen tenoriyhdistelmän.

Kun yhtyeessä on näin hienot puhaltajat, on ollut täysin oikeaan osunut ratkaisu jättää piano pois kokoonpanosta. Sointusoitinta ei tarvita, sillä Kannaste ja Ojajärvi täyttävät kaiken tyhjän tilan merkityksellisesti.

KOQ:in omat sävellykset (Kannaste 6, Lehtonen 3, Ojajärvi 1) ovat vähintäänkin hyviä, osa saattaisi olla jopa tulevia klassikoita. Tärkeintä on kuitenkin se hieno jamihenki, joka on onnistuttu tallentamaan myös tälle studiolevylle. Saksofonistit tukevat upeasti toisiaan, ja irtoavat vuorollaan vuolaisiin, sujuviin ja persoonallisiin sooloihin. Yhteisvoimin Kannaste ja Ojajärvi ovat saaneet aikaan yhden parhaista saksofonin taidetta edustavista suomalaislevyistä kautta aikojen.