Suonsaari, Klaus & Carlberg, Frank: Offering

1754
lukukertaa

2003 Focus Records 11759-3302-2

Klaus Suonsaari: Offering

Photographs & graphic design: Maarit Kytöharju.

1.Suker (Carlberg)
2.Whack! (Carlberg)
3.Broadway (Carlberg)
4.Tea for two (Vincent Youmans, Irwing Caesar)
5.Tivoli (Carlberg)
6.Offering (Suonsaari)
7.Arcane (Carlberg)
8.Motion (Suonsaari)
9.The slip (Carlberg)
10.Frantic (Suonsaari)
11.The bedroom suite of Gauguin and Madame Hussein (Carlberg)

Klaus Suonsaari (dr, perc, marimba), Frank Carlberg (p, rhodes).

Studio: Studio YLE M1, Helsinki, 3/2002
Tuottajat = Produced by: Klaus Suonsaari, Frank Carlberg
Radio producer: Veli-Pekka Heinonen, YLE
Äänittäjä = Engineer: Jukka Viiri
Miksaus = Mixing: Jukka Viiri

Arvio: 3,5 tähteä

Miehemme maailmalla, amerikkalaistuneet rumpali Klaus Suonsaari ja pianisti Frank Carlberg ovat löytäneet toisensa siellä jossakin duolevyksi asti.

Maaliskuussa 2002 YLE:n M1-studiossa ovat olleet vallalla hyvät värinät. Veli-Pekka Heinosen johdolla sessiota työstettiin YLElle ja jälki on ollut sen verran hyvää, että Focus Records julkaisi tämän session myös levynä.

Istunto käynnistyy rauhallisissa merkeissä. Suker-kappaleessa pianosoundi on kertakaikkisen kohdallaan. Se on pehmeä, huokoinen, rakeinen, hienolla tavalla kovan ja solidin vastakohta. Tulossa on siis mietiskeleväistä pianomusiikkia jazzin ja klassisen välisellä harmaalla alueella?

Mitä vielä, Whack! on heti perään toista maata hetkittäin atonaalisuutta lähentelevine dissonansseineen.

Jankkaavan bassokuvion päälle rakennetussa Broadwayssa Suonsaarikin tulee säveltasolliselle puolelle marimballaan. Tea for twon vapaa ja vapautunut tulkinta osoittaa muusikoiden rajattomuuden. Carlberg hajottaa kappaleen atomeiksi ja improvisoi siitä aivan oman biisinsä.

Raajarikkoisesti valssaavassa Tivolissa Carlberg kerrostaa päällekkäin akustista pianoa ja Rhodesia. Offering palaa levyn alun tunnelmiin. Suonsaari vyöryttää aluksi pelleillä pehmomattoja Carlbergin syviin mietteisiin vaipuneen piano taustalle. Tunnelma vain syvenee kun Suonsaari siirtyy hiljaiseen rapisteluun.

Arcanen myötä siirrytään jälleen tilasta toiseen: duo on viehtynyt vastakkainasetteluihin. Kappale on lähinnä Suonsaaren energinen rumpusoolo, vaikka Carlbergin pianokin vierailee tapahtumia kehystämässä.

Motion jatkaa Sukerin ja Offeringin sarjaa. Lyyrinen Carlbergin pianosoolo, ja Suonsaari jättäytyy taustalle lähes huomaamattomiin.

Duon kappaleet ovat lähes levyn loppuun asti joko pohdiskelevaa pianomusiikkia tai energistä duokiritystä. Loppupuolen The Slip ja Frantic yhdistävät nämä puolet yhteen ja samaan. Frantic toteuttaa aluksi duon vapaan ”sekoilun” tarvetta. Villakoirat flyygelin sisällä saavat kyytiä kun Carlberg painaa menemään. Lento katkeaa yhtäkkiseen hiljentymiseen ja Frantic liudentuu kohti viimeistä kappaletta. Gauguinin makuuhuoneeseen matka päättyy, Carlbergin hiljalleen häipyviin viimeisiin kauniisiin sointuihin.

Offering on vaihteleva, mielenkiintonsa hyvin säilyttävä duolevy, jolla suurimman vaikutuksen tekevät hiljentyneet pianomeditaatiot.