Veljeni Valas: Veljeni Valas

1860
lukukertaa

2004 valas-001

Veljeni Valas: Veljeni Valas

Cover design: Joonas Rutanen.

1.Tuuli
2.Veljeni valas
3.Herääminen/Tanssiinkutsu/Tanssit aamunkoitteessa
4.Tummia pilviä
5.Valasla
6.Sade
7.Uni

All compositions by Veljeni Valas.

Juha-Pekka Linna (g), Joonas Outakoski (sax), Pekka Saarikorpi (perc).

Recorded and mixed by Juha Jäntti
Mastered by Petri Majuri at Seawolf Studios

Arvio: 3,5 tähteä

Jazzin, rockin, kokeilevan elektronisen musiikin ja impron leikkauspisteisiin on rakentunut laaja harmaa alue, jossa tehdään monenlaista mielenkiintoista musiikkia. Veljeni Valas on tuore yhtye, jonka vaikeasti määriteltävä sähköinen musiikki asettuu luontevasti jonnekin Magyar Possen ja kotimaisen progejazzin ikoniksi pikku hiljaa muodostuvan Gnomuksen rinnalle. Ja kyllä 70-luvulla Tangerine Dreaminsa kuunnelleetkin tietävät noin suunnilleen mistä on kyse.

Tunnustan etten ole kovin paljoa seurannut elektronisen populaarin rockimpaa laitaa, josta Magyar Possekin ponnistaa. Sen verran on kuitenkin sivukorvalla tullut kuultua, että tiedän sieltä löytyvän melkoisen paljon enimmäkseen undergroundiin jäävää toimintaa, ja tälle yhtyeelle lisää sukulaisia.

Veljeni Valaan ambienteissa, runsaskaikuisissa äänimaisemissa liikkuvat sävelmaalailut pitävät hyvin mielenkiintoa yllä. Musiikki ei ole löysää leijuntaa, vaan särmääkin löytyy kiitettävästi. Pääosaan asettuvat kitaristi Juha-Pekka Linna ja rumpali Pekka Saarikorpi. Saksofonisti Joonas Outakosken roolina on muutamaa revittelyä lukuun ottamatta sovinnaisempi teemojen esittely. Levykansista etsii turhaan syntikoista vastaavan nimeä, joten on pakko uskoa että monet makoisat ”ylimääräiset” värittämiset tulevat Linnan efektoidusta kitarasta.

Teini-ikäinen tyttäreni sattui kesken kuuntelun paikalle. ”Mistä elokuvasta tämä on?”, kuului aidosti kiinnostunut kysymys…

Taustamusiikiksi Veljeni Valas ei kuitenkaan alistu. Vähäpuheiset tekstuurit vievät keskittyneeseen tilaan. Musiikille halutaan selkeästi antaa tilaa ja aikaa kehittyä. Saarikorven raukeanpehmeä, omaksi kappaleekseen asettunut lyömäsoitinsoolokin istuu välisoittona tähän kokonaisuuteen täysin luontevasti.

Veljeni Valas ansaitsee mahdollisuutensa. Kuuntele, äläkä epäröi viedä soihtua eteenpäin jos kolahtaa. Tämänkaltaisella pelkistetyn rehellisellä musiikilla ei ole turhan hyviä mahdollisuuksia aina vain epäoikeudenmukaisemmalta tuntuvan maailman markkinoilla.