Rissanen, Antti & Trimble, Ted: Nordic Project

2075
lukukertaa

2003 Munich Records BMCD 417

Graphic design: www.in-grid.nl

1.Delusions (Trimble)
2.Bass melody (Trimble)
3.Mood swings (Savolainen)
4.Eaglets lament (Rissanen)
5.Wondering (Rissanen)
6.Unity (Trimble)
7.Changes to come (Rissanen)
8.Scars (Rissanen)
9.Troll bridge (Trimble)
10.Spaced (Rissanen)
11.Look who’s talking (Rissanen)

Antti Rissanen (tb), Ted Trimble (b), Jarmo Savolainen (p), Gene Calderazzo (dr).

Studio: YLE M1, Helsinki
Tuottajat = Producers: Veli-Pekka Heinonen, Ted Trimble, Antti Rissanen
Äänittäjä = Recorded by: Pekka Jaakkola
Miksaus, editointi, masterointi = Mixed, edited and mastered by: Evert Wout, Kwetterhof-studios, Wormerveer, Holland

Arvio: 2,5 tähteä

Nordic Project on nimensä mukaisesti projektiluontoinen kokoonpano, siis tätä pari vuotta sitten äänitettyä levytystä varten koottu yhtye. Yhtyeen jäsenet ovat monissa liemissä keitettyjä jazz-ammattilaisia, kuten levykannen esittelytekstien loputtoman pitkät referenssilistat vastustamattomasti kertovat. Levyn kuuntelu kuitenkin osoittaa, että projektiyhtye ei vielä tässä vaiheessa toimi aivan saumattomasti. Monista hienoista hetkistä ja taitavasta soitosta huolimatta musiikista jää hahmoton jälkimaku.

Toki Antti Rissanen vakuuttaa jälleen kerran moni-ilmeisenä pasunistina ja hänen sävellyksensä ovat kauttaaltaan kiinnostavaa kuultavaa, esimerkkeinä kaunis balladi ”Eaglets Lament”, jännittävä ”Spaced” ja svengaava ”Changes To Come”. Myös Jarmo Savolainen onnistuu niin ikään sekä solistina että oivaltajia kuvioita luovana komppaajana. Savolainen on tuonut levytykseen sävellyksensä ”Mood Swings”, josta kannattaa vertailun vuoksi kuunnella Savolaisen oman yhtyeen jäntevämpi versio levyltä ”Another Story”. Projektin toinen vetäjä on basisti Ted Trimble, jonka sävellyksistä mieleen jäävät ripeä, mutta surumielinen avausraita ”Delusions” ja miellyttävästi keinahteleva ”Unity”. Valitettavasti levyn äänitys jättää pianon ja basson välillä taka-alalle. Sen sijaan äänityksen pinnassa on Gene Calderazzo, taitava ja energinen, mutta usein turhan touhukas rumpali.

Levyn ulkoasu ei suinkaan ole kokonaisuuden kannalta yhdentekevää, hyvinä esimerkkeinä Blue Note-klassikot, ECM-yhtiön tyylikäs kansitaide tai uuden kotimaisen TUM Recordsin viimeistellyt tuotteet. Nordic Project sen sijaan kärsii harvinaisen mauttomista, jopa luotaantyöntävistä kansista, jotka eivät millään tavalla tee oikeutta muusikoiden pyrkimyksille.

Nordic Project on äskettäin valittu Suomen Jazzliiton kiertueelle syksyllä 2004. On täysi syy uskoa, että juuri esiintymiset täyttävät levyn lupaukset ja kasvattavat projektista toimivan yhtyeen.