Ikonen, Kari: Karikko

1787
lukukertaa

2001 Fiasko Records FRCD-5

Kari Ikonen: Karikko

Cover design: Kari Ikonen, Teemu Saarinen.

1.Luoto
2.Kuru
3.Keijukki
4.Erakko
5.Unia
6.Epäkkään kosto
7.Oraakkeli
8.Yö kaaliossa = Eine Nacht in der Krauterei
9.Ankkuri

Kaikki sävellykset = all compositions by: Kari Ikonen.

Kari Ikonen (p, Rhodes, moog, crotales), Sonny Heinilä (ts, ss), Jouni Järvelä (as), Tero Saarti (tp, fl-h), Markku Veijonsuo tb), Tomi Vartiainen (g), Kalle Kangas (vc), Mika Kallio (dr)
+ 1,9:Pepa Päivinen (bs, b-sax)
+ 8: Mikko Innanen (bs)
+ 3, 4, 5, 6, 7: Tony Elgland (b)
+ 2, 7, 8: Tuure Koski (b)

Äänitykset = Recorded at: Kallio-Kuninkala, Järvenpää, Mikael Agricolan kirkko, Helsinki, Suomalainen konservatorio, Jyväskylä Tuottanut = Produced by: Kari Ikonen
Äänittäjä = Engineer: Miikka Huttunen
Miksaus = Mixed by: Miikka Huttunen, Sibelius- Akatemia, MuTe-studiot
Masterointi = Mastered by: Janne Viksten, Miikka Huttunen, Sibelius-Akatemia, MuTe-studiot

Arvio: 4,5 tähteä

Heti Karikko-levyn avaus on vastaansanomattoman viehättävä. Johdannonomainen Luoto on kauniisti soivaa, herkkää ja ilmavaa puhallinsatsia, jossa leadpuhallin vaihtuu toiseen lähes huomaamattomasti.

Levyn sävellysmateriaali on Luodon jälkeenkin tasaisen vahvaa alusta loppuun. Myös Ikosen sovitukset ja etenkin soitinnus on mainiota kautta linjan. Esimerkiksi sello on olennainen osa soundia ja sähkökitaraa käytetään siellä täällä erittäin maltillisesti melodiasoittimena. Ikonen itse on luonnollisesti hyvin esillä joko normipianolla tai rhodesilla, ja kokonaisuuden kruunaavat Suomen parhaimmistoa edustavat puhaltajat.

Karikko on ajattoman kuuloista musiikkia: osin tällaista olisi saatettu tehdä ehkä jo 70-luvullakin, silti kokonaisuus kuulostaa nyt täysin modernilta ja tuoreelta. Ei repäisevää, vaan vähän ”viileätä”, harkitun pidättyväistä, verkkaista, tunnelmallista tavaraa.

Positiivisella tavalla tästä kuuluu että kyseessä on säveltäjän levy. Tavoitellaan koossapysyvää sävellyksellistä muodontaa, soittajilla on suitset ja homma pysyy kasassa. Karikolla on oma, Kari Ikosen persoonallisuudesta kumpuava tunnelma ja ilmaisun tyyli, josta pidetään kiinni.

Tämä levy kuulostaa tavattoman hyvältä. Kari Ikonen on yksi niistä mielenkiintoisista suomalaisista säveltäjistä, joilla on mahdollisuuksia viedä jazzia ilmaisumuotona eteenpäin uusille urille. Jäädäänpä siis rauhassa odottelemaan miten pitkälle ja mihin suuntiin tie vie.