Jallu Sundelin ystävineen Kotkan Sapokassa

911
lukukertaa
Jallu Sundelin. Kaikki sivun kuvat: Ari Haimi.

Jallu Sundelin ystävineen on soittajakollektiivi, jonka yhteenlaskettu soitto- ja keikkamäärä on käsittämättömän suuri. Soittotuntien määrää on mahdoton laskea. Harvasta bändistä huokuu sellainen soittamisen varmuus ja helppouden tunne kuin ko. bändistä.

Jari ”Jallu” Sundelin on omaa luokkaansa kokemuksensa ja etenkin laaja-alaisuuden suhteen. Hän on syntynyt Janakkalassa ja käynyt koulunsa Hämeenlinnassa. Jari sai  ensimmäisen viulunsa 1961 ollessaan viisivuotias. Musiikkia harrastanut perhe ymmärsi että nuorena on vitsa väännettävä. Seuraavaksi kuvioihin tulivat vaskisoittimet n. kymmenvuotiaana. Tutuksi tuli niin seurakunnan orkesteri kuin työväenyhdistyksen soittokunta. Hämeenlinnan puhallinorkesterissakin oli ahkeralle soittajalle kysyntää. Välillä oli tuurauksia myös varuskuntasoittokunnassa.Tämä oli vasta pieni alku mitä sen jälkeen seurasi keikkoja, levytyksiä, lukuisia yhtyeitä ja kokoonpanoja.Teini-iässä tulivat kuvioihin rummut, Innostus rock- ja jazzmusiikkiin vei mennessään. Vuonna 1975 jazzliitto antoi nuorelle rumpalille tunnustusta vuoden jazzrumpalina. Pääkaupunkiseudulta löytyi erilaisia soittotilaisuuksia. Musiikista tuli ammatti: rokkia, jazzia, iskelmää, tanssimusiikkia. Jallu soitti niin yökerhoissa, Lapin hiihtokeskuksissa, Remun bändissä, laivabändeissä, festareilla jne. Lopulta hän saapui kotkalaisen varustamon muusikkona ja merimiehenä Kotkaan vuonna 1996. Risteilyaluksen soittajana vierähti useita vuosia. Kotkassa hän on toiminut mm. KotkaJazzin puheenjohtajana sekä luottamiustehtävissä Kymi Sinfonietan hallintoelimissä.On turha edes yrittää kirjoittaa kaikki ne kokoonpanot ja bändit missä Jallu on soittanut. Verkostot Suomen musiikkimaailmaan ovat kattavat. Iän myötä keikkamatkojen pituudet ovat toki lyhentyneet. Soittointo sen sijaan ei osoita laantumista. Jallu Sundelin ystävineen! Ystäviä on valtavat määrät ympäri maata. Nyt hän mainitsi että illan bändi oli eräänlainen All Stars -kokoonpano, Silmää iskien sanottuna. Ota tastä nyt selvää…

East Coast Jazz Clubin juhannustauon jälkeen Jallu ystävineen sai tilaisuuden viihdyttää runsaslukuista yleisöä. Järjestäjien ketteryyttä osoittaa se että sääolosuhteiden vuoksi alunperin ulkokonsertiksi suunniteltu konsertti muutettiin lähistöllä sijaitsevaan Merisydän Cafen sisätiloihin. No problem! Kahvilanpitäjä osoitti hyvää joustavuutta. Tuuli ja vaakasuoraan sataneet vesisadekuurot sateenkaarineen vain lisäsivät illan tunnelmaa. Etenkin, kun sai katsella sisätiloissa luonnon näytelmää hienon musiikin säestämänä.Illan esitettävät kappaleet olivat jazzstandardeja ja Jallun omia suosikkikappaleita. I am a dreamer, Misty, Take Five. Joukossa oli myös kotimaisia kappaleita kuten Oskar Merikannon Itkevä huilu. Sovitus oli hienosti jaettu kahteen osaan. Perinteinen ja jazzsvengillä esitetty versio. Huilisti ja laulaja Jarkko Puro pääsi esittämään parastaan. Esityksen jälkeen hän paljasti hieman jännittäneen miten huilusoolo onnistuisi. Hyvin meni! Jännittäminen ei ainakaan näkynyt esityksessä.Toinen mieleenpainuva erikoisuus oli Jallun laulama Angelitos Negros. Esitys oli vieläpä alkuperäiskielellä. Ain`t misbehaving -biisin Jallu lauloi sensijaan suomeksi. Jallu jutusteli myös Kalle Fältistä ja The Bullworkers -klubista, joka kokoontui Helsingissä Kappelin alakerrassa. Jallu kävi aikanaan myös täällä soittelemassa ja verkostoitumassa, kuten nykyisin asia on tapana ilmaista.Yhtyeen soitinkokoonpano oli virkistävän poikkeava. Marko Kuuselan sähköbasso oli ainut kielisoitin, joka oli mukana. Mika Huusari jazzhaitarin maestro komppaii ja välillä soitti sooloja vuorotellen Jarmo Kaijansinkon kanssa, joka soitti koskettimia. Jarkko Puron huilu täydensi soundia. Marko Kuusela esitti myö muutaman soolon. Mutta sydämen rytmit ja ennen kaikkea sydämellisyyden  bändille loi rumpujen takana myhäillyt Jallu Sundelin.Jallu Sundelin ystävineen
Merisydän Café, Sapokka, Kotka, 3.7.2023Jallu Sundelin. dr, vocMika Huusari. harMarko Puro. voc, flJarmo Kaijansinkko. kbMarko Kuusela. b

 

Marko Puro.
Mika Huusari.
Jarmo Kaijansinkko.
Marko Kuusela.